Przeszukano 110 356 181 wypowiedzi na 4 057 forach

ugotowane buraki - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: jak ugotować buraka?

Możesz ugotować osobno, w łupinie (raczej w całości, nie kawałek) - potem obrać i albo pokroić albo zetrzeć na tarce. Długość gotowania zależy od wielkości buraka - ja sprawdzam tak jak ziemniaki, łyżką - jak wchodzi miękko, to znaczy że gotowe. Można też upiec w piekarniku - umyć, zawinąć w folię

Re: Co za burak!!!

Przypomniało mi się krowie wymiączko z Biografii Chmielewskiej :D A buraki kupuję w Lidlu już ugotowane.

Re: Marzec 2017 ....

Lusiu poprawka,na rosołku ugotowałam zupę buraczkową.Ja buraki w skórce zawsze gotuję osobno Jak rosołek gotowy wrzucam ziemniaki pokrojone i jak już ugotowane dorzucam starte buraczki. Zupka bardzo smaczna,można dać śmietany.

jak ugotować buraka?

może głupie pytanie, ale nie mam pojęcia. 1. czy najpierw ugotować kawałek w łupinie, a dopiero potem obrać i pokroić? 2. jak długo gotować? 3. czy mogę razem z innymi warzywami czy osobno? 4. z jakimi warzywami najlepiej pasuje (oprócz ziemniaka)?

Re: jak ugotować buraka?

1. W łupinie to raczej całego, potem ugotowanego obrać i pokroić. 2. Do miękkości (można sprawdzić widelcem) 3. To zależy od rodzaju potrawy. Można osobno albo razem (np.: w barszczu ukraińskim) 4. Jeśli ma to być dla małego dziecka to na początek najprościej w formie barszczu lub gotowanej

Re: A może wątek kulinarny IX

Sałata z rozmaitych Jarzyn Wziąć 2 duże, ugotowane i w talarki pokrajane kartofle, 4 pokrajane również korniszony, burak upieczony, oczyszczony i pokrajany, kalafiory, ugotowane w wodzie osolonej i rozebrane na małe części, 20 sztuk szparagowej ugotowanej fasoli, 10 grubych szparagów, kilkanaście

Re: A może wątek kulinarny IX

Sałata z rozmaitych Jarzyn Wziąć 2 duże, ugotowane i w talarki pokrajane kartofle, 4 pokrajane również korniszony, burak upieczony, oczyszczony i pokrajany, kalafiory, ugotowane w wodzie osolonej i rozebrane na małe części, 20 sztuk szparagowej ugotowanej fasoli, 10 grubych szparagów, kilkanaście

Re: Urodziny, urodziny i....koreczki na stole.

Burak, że nie wyjął z portfela 2000 zł i nie zamówił cateringu na 40 osób. Jeśli nie uzbierał tyle z kieszonkowego to zawsze mógł rano wywalić rodzoną matkę z kuchnii i ugotować kilka garów rosołu z domowym makatonem :D

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Po godzinie jest już spokojnie ugotowany. Buraki nigdy nie ugotują się tak, żeby były takie miękkie jak ziemniaki. Mówię Ci to ja, która gotowała buraki może ze dwa razy w życiu;) Ale po starciu ich potem na tarce były mięciutkie i pyszne

Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Rozszerzam dziecku dietę. Dzisiaj padło na buraka, a w słoiczkach niestety nie ma. Gotuje obranego i przekrojonego na pół na parze już ponad godzinę i jest w miarę twardy (nie taki jak ugotowane ziemniaki). Czy już się ugotował czy nie? Opiekunka wyszła ze starszym dzieckiem i nie mam kogo zapytać

pomysl na buraki ugotowane:

moja ulubiona wigilijna salatka A poza tym moje menu wigilijne to: - Barszcz czerwony - Uszka z nadzieniem z pieczarek z cebulka - Pierogi ruskie - Pierogi z kapusta i grzybami - Ryba po grecku - Pieczarki w smietanie (do ruskich pierogow) - Salatka jarzynowa - Salatka z burakow - Makowiec - Piern

Re: Co dzisiaj? Uniknelam ...

Obudzilam sie o 11:45 i w ten sposob uniknelam grozacego mi zawalu i wylewu ... ktore zdarzaja sie wlasnie przed poludniem. Buraki bede robic dopiero dzisiaj i rzeczywiscie jest to prosty sposob ugotowac je i zamrozic... lusia_janusia napisała: *Pia, ja buraki obieram ze skorki i gotuje w

Re: Dieta - pomocyyyyy

sosy szpinakowe i szpinakowo pomidorowe sa swietne - mozna w tym udusic rybe (ja najbardziej lubie lososia) albo pulpety drobiowe. Do tego makaron. Plus gotowanie na parze - warzywa, pulpety. Buraki ugotowane na twardawo i pokrojone w kostke mozna dorzucac do roznych salatek.

Re: Co dzisiaj? Planuje duzo ...

O wlasnie, *maria88, przypomniala o kiszonych burakach, chyba zrobie ale juz nie tutaj. *Pia, ja buraki obieram ze skorki i gotuje w calosci albo jak duze to dziele, zeby lepiej w garnku sie ukladaly, pod koniec juz gotowania dodaje troche kwasku cytrynowego, ugotowane przestygniete wkladam do

jeszcze jajka na twardo, zsiadle mleko,

szczypiorek jak najbardziej... Najlepsze proporcje sa na oko, wg smaku. Botwinka tez ugotowana, buraki posiekane, ogorek pokrojony w kostke.

Re: Porady kulinarnej potrzebuję

Czy z buraków czerwonych będzie barszcz czerwony czy sałatka?. Można je ugotować lub upiec nie obierając.

Re: Ciskacie soki?

A buraki polecam ugotowane/upieczone pokrojone na kawałki, polane dressingiem z balsamico, oliwy i czosnku i posypane orzechami włoskimi i ew. rukolą. Do tego szynka serrano, tosty i masz posiłek.. ____________ dzieki za pomysl :* moj pampersiak bedzie zachwycony - zwlaszcza tym octem ;)

Re: W Sejmie

Witam... Też mam dziś pracowitą niedzielę.Rano udusiłam mięsko i zaraz będę kręciła na pasztet. Buraki ugotowane ,będą do chrzanu.Takie krzątanie przy kuchni tez jest przyjemne jak wszystko się udaje :D Miłej niedzieli -- http://i66.tinypic.com/125kqyp.gif

Re: co na śniadania ?

z oliwą i ziołami oraz wybranymi dodatkami, np. ugotowane/pieczone warzywa (marchewka, seler, ziemniak, batat, burak, papryka), suszone pomidory posiekane drobno, natka pietruszki, koperek lub szczypiorek. Jak będzie sezon, to w ten sposób fajnie jest też podać bób :-)

OT pytanie kulinarne

nazywa się barszczem to w zasadzie buraki ugotowane w rosole :) Ponadto takie ukiszone buraki to rewelacja dla zdrowia podobno, a depresyjni wiadomo odżywiają się tym co w rękę wpadnie i od przypadku do przypadku, a potem anemiczni są. -- Kiedy kończy się nadzieja, zaczyna się groza

Re: Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

Podepnę się. Mam ugotowane, starte na dużych oczkach buraki, które zamroziłam. Czy z takich da się ugotować coś na kształt barszczu ukraińskiego?

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

BARSZCZ Wziąć 4 buraki, ostrugać, pokrajać w plasterki, opłukać. Dobrać kości l 1/2 funta wołowych i wieprzowych, parę suszonych grzybków, marchew, ćwierć selery, korzonek pietruszki, cebulę, to wszystko zalać dwoma litram i wody i gotować do miękkości ? po ugotowaniu przelać barszcz przez sitko

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BARSZCZ Wziąć 4 buraki, ostrugać, pokrajać w plasterki, opłukać. Dobrać kości l 1/2 funta wołowych i wieprzowych, parę suszonych grzybków, marchew, ćwierć selery, korzonek pietruszki, cebulę, to wszystko zalać dwoma litram i wody i gotować do miękkości ? po ugotowaniu przelać barszcz przez sitko

Re: A może wątek kulinarny IX

BARSZCZ Wziąć 4 buraki, ostrugać, pokrajać w plasterki, opłukać. Dobrać kości l 1/2 funta wołowych i wieprzowych, parę suszonych grzybków, marchew, ćwierć selery, korzonek pietruszki, cebulę, to wszystko zalać dwoma litram i wody i gotować do miękkości ? po ugotowaniu przelać barszcz przez sitko

Re: Szybkie, lekkie salatki dobre na następny dzi

Moja ulubiona. Ugotowany burak pokrojony w kostkę lub paski (takie1*2cm), ser bałkański w kostkę, natka pietruszki, trochę pieprzu. Czasem dodaję kilka łyżek kaszy bulgur, ale sam ser z burakiem i natką jest rewelacyjny. Właśnie dzisiaj miałam w pracy. Buraki kupuję już ugotowane - są dostępne w

Re: barszcz czerwony

Ugotowany barszcz wraz z burakami zostawiamy na noc, aby "przeszedł" smakiem. Moim zdaniem wcale nie każą trzymać poza lodówką, tylko po prostu nie zeżreć od razu tego samego dnia, bo ma się "przygryźć". -- Robótkowe ADHD

Re: Ciskacie soki?

. szczególnie w przypadku dzieci. A buraki polecam ugotowane/upieczone pokrojone na kawałki, polane dressingiem z balsamico, oliwy i czosnku i posypane orzechami włoskimi i ew. rukolą. Do tego szynka serrano, tosty i masz posiłek..

Re: pyszny przepis na jarmuż

I dzisiaj ugotowałam kolejną zupkę na podstawie staropolskiego przepisu. Gotuje się tak samo jak krupnik, tylko na koniec dodaje jarmuż i zupę posypuje startym ziemniakiem lub burakiem. Ja wybrałam wersję z ziemniakiem.

Re: Przepis na kopytka poszukiwany

ojciec wrócił z pracy. Nawet nie śmiał się ze mnie tak bardzo... Nie wiem, co było wtedy na obiad, pewnie jajka sadzone:) A kiedy myślę o tych kopytkach, przypomina mi się zawsze fragment takiego wierszyka o skąpej babie, która ugotowała barszcz na spleśniałym buraku i zachwalała go sąsiadce: "...kot go

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

słowianskie tabboule.. burak, ogorek kiszony, pęczak, pietruszka, szczypior, sos vinaigrette musztardowo-żurawinowo-balsamicowy. Albo vinegrett ukrainski, czyli sałatka z buraków, ziemniaków ogórkow kiszonych. jesli dodasz kwas do ugotowanych burakow to nie puszczą soku i nie będziesz miała

Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Witam. Leży kilo, mąż zażyczył sobie sałatkę, bo normalnie kupuje ją w garmażerce po 10 zł kilo, a w sklepie zobaczył buraki po 0,8 zł i kupił 1 kg. Ugotowałam i nie mam żadnej inwencji twórczej:( uciekła. Prosze o pomoc sałatki mogą być zarówno ciepłe jak i zimne. I napiszce koniecznie czym je

Re: szybki obiad -skąd bierzecie inspiracje

, smażone halloumi ze szpinakiem i burakami (te kupuję ugotowane już), stir fry z resztek z noodles albo ryżem, noodle z kaszy gryczanej z wędzonym lososiem, pomidorem i jakąś zieleniną (np rukiew wodna), sag aloo + jajko sadzone, różne curry (dzisiaj zrobiłem z wieprzowiną i ananasem, całe 18 minut roboty

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Dzięki serdeczne, wyjęłam takiego twardawego i wsadziłam do malaksera. Okazało się, że faktycznie był ugotowany. Synek wciągnął go bez problemu w przeciwieństwie do brokuła. :)

Re: znudzenie kulinariami - jakieś rady?

Truskawki w styczniu chęci do gotowania nie obudzą. Ja wczoraj ugotowałam buraki. Chciałam zwykłe polskie buraczki zasmażane. Po ugotowaniu i obraniu nie chciało mi się absolutnie ich trzeć. Pokroiłam na plasterki, posoliłam, pokropiłam cytryną i wrzuciłam na patelnie. Nie na ostry ogień, bo

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Mój buraki bardzo lubi. Tylko nie przeraź się jak kupa będzie ciemnobrunatna i siusie też. Efekt uboczny ;) Spróbuj gotowanej dyni :) Raz dwa się gotuje a jaka pyszniutka :) I mięciutka, tak że brzdąc może sam ją sobie wkładać w kawałkach do buzi i memłać bez obaw o zakrztuszenie :) -- Muminka

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

potwierdzam - nawet takie w zupie - pokrojone - na barszczyk - pozostaja twardawe ... zeby skrócic czas gotowania - mona buraka pokric w plastry = owszem bedzie nieco trudniej utrzec - ale bedzie troche szybciej.. jesli to małe dzieco - zetrzyj na tarce o małych oczkach

Re: Jak twarde są ugotowane buraki? POMOCY

Ha, tak samo ja czekałam i się nie doczekałam. Wyłączyłam i jak starłam na tarce okazało się, że wcale nie jest taki twardy jak się wydawał :) -- Jak na razie pomysłu na sygnaturę brak.

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

Ugotowane lub upieczone buraki pokrojone w spora nieregularna kostkę. Dużo posiekanej zieleniny - koperek, szczypiorek, natka, bazylia. 2-3 posiekane ząbki czosnku + szalotka. Pestki dyni lub słonecznika uprażone na sucho. Ocet balsamiczny lub jabłkowy + oliwa, sól, pieprz.

Re: Ile wydajecie na jedzenie?

/deser, albo jakaś kasza czy makaron z warzywami. A konkretnie, to tak: zestaw 1: sałatka ziemniaczana (baza: ziemniaki ugotowane w mundurkach, szalotka (czerwona cebula czy zielona cebulka), jajka ugotowane na twardo; dodatkowo: coś zielonego, np. cykoria, bazylia, wiącha natki pietruszki (lubimy), suszone

Re: Porady kulinarnej potrzebuję

myelegans napisała: > Ugotowane zrobilabym salatke, starla na tarce, razem z jablkiem, skropila cytryna, dolrawila > sola, pieprzem, brazowym cukrem, odrobina gestej smietany tez nie zaszkodzi Do sałatki z gotowanych buraków wyjątkowo pasuje też komosa ryżowa (quinoa). Właśnie powinnam

Re: Co można ugotować w niedziele wieczorem,zeby

Barszcz czerwony to danie wymagające czasu??? Obrać i pokroić buraki, a dalej to się przecież samo robi, w międzyczasie ziemniaki trzeba ugotować i już. To jest spokojnie danie do przygotowania w jedną godzinę.

Niedziela i początek weekendu :-)))

jakie opóźnienie nadrobić. Super. Chyba sobie ugotuję barszcz ukraiński, chodzi za mną. Mam stos prasy, dwie książki, i oprócz wycieczki po buraki i ziemniaki nie muszę wychodzić. Pełen relaks. Czego i Wam życzę (c) m.k. :-D -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe *

Re: dziwnie kulinarnie

I mięso w gołąbkach musi być ugotowane zdaniem tutejszych pań domu (Galicja), u mnie w domu (Podlasie) daje się surowe i takoż i ja czynię. Nie znam moczki, nie jadłam śledzia pod pierzynką, ale śledzia z burakami kocham. Żurek na grzybach mnie zaskoczył i do dzisiaj średnio lubię, u mojej mamy

Re: dziwnie kulinarnie

(jak to? z burakami? już z rodzynkami mniej go szokował) - postny żurek na grzybach (zwłaszcza jako danie wigilijne) - moczka (reakcja fuuuuuuuuj - za wygląd) - modra kapusta z rodzynkami - kaczka z jabłkami (tu ja się zdziwiłam, bo to sztandarowe danie kuchni polskiej) - pielmieni (mięso w pierogach

Re: skąd anemia u 7 miesięcznego niemowlaka?

Taka anemia, to jak nie anemia :) Na pewno burak nie zaszkodzi, szpinak można ugotować i zmielić. Ponoć lepiej przyswaja się żelazo z mięsa i miałam podawać po prostu posiłki z mięsem. Jednak moje dziecię długo nie tolerowało niczego poza mlekiem, owocami i kaszką, więc nie pod powiem. Stąd tak

Re: buraki w łupinie - jak jeść?

Nie piekłam buraków, ale po ugotowaniu skórka sama schodzi. -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Acha jeszcze miałam zapytać z jakimi warzywami smakuje najlepiej Ja nie wiem bo nie lubię buraka :(

Re: Najlepsza na świecie sałatka z buraków?

Z cebulą jest dobra, owszem, ale nie z (całkiem) surową, a z zaparzoną wrzątkiem. Siekasz, zalewasz, chwilę trzymasz, odsączasz, wrzucasz do zimnej wody dla zahartowania, ew. można czynność powtórzyć, jeśli cebula jest b. ostra. Do tego jabłko, najlepiej starte na tarce o grubych oczkach, ugotowany

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

WIGILIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

WIGILIJNY BARSZCZ 4 l wody, 40 dag włoszczyzny, 2 dag grzybów suszonych, 2 kg buraków (lub gotowy zakwas buraczany), 10 dag cebuli, 10 dag masła, cukier, 2 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, natka pietruszki Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać. Zalać wodą. Ugotować wywar

Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

Ugotować bulion na tylko mięsie (najlepiej wieprzowym), ugotować w nim kartofle i świeża szatkowana kapusta i ew. namoczona wcześniej fasola, na patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i dużo buraków i małą paprykę, dodać pomidory lub przecier pomidorowy, potem udusić całość. Doprawić ciut cukrem i

Porady kulinarnej potrzebuję

Mam ugotowane buraki czerwone. Mogę je upiec? Coś w rodzaju frytek? A jeśli tak, to jak się do tego zabrać, żeby nie zepsuć? Z góry i z dołu pięknie dziękuję. -- Raz się wyzywają od downów innym razem od pedałów a jeszcze innym od uchodźców... Co w tym dziwnego? by wioskowy_głupek

Burak-jak ugotować żeby był smaczny

Pytanie jak w temacie, mojej corce daję warzywa pokrojone w kostkę-zupki odpadają. Słyszałam o gotowaniu w skórce-czy wtedy jest lepszy w smaku?

Re: Oryginalny przepis prosto z Ukrainy

da się. Ja barszcz robię zawsze na pieczonych burakach (piekę w skórce, jak ziemniaki), wywar gotuję osobno. Upieczone buraki ścieram na tarce i dodaję do wywaru na ostatnie 10-15 minut (na granicy wrzenia). Z ugotowanymi można postąpić tak samo. -- Marszałek Senatu, Stanisław Karczewski

Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Chodzi za mną.. taki bogaty, jednogarnkowiec. Akurat na ten mróż będzie dobry. Chciałabym jednak ugotować inną wersję niż tę, którą zwykle gotuję. Podzielicie się swoimi wersjami? Oczywiście, chodzi mi o zupę znaną w Polsce pod nazwą barszcz ukraiński. Ta z buraków...

Re: Burak-jak ugotować żeby był smaczny

(przykładowo na kg buraków 1 łyżka od zupy masła) i 5-10 min na małym ogniu. Buraczki palce lizać.

Re: surówki

-buraki obgotowane al dente ostudzić, i zetrzeć na tarce, cebula, tarte jabłko. doprawić łyżka miodu, lyżka octu jabłkowego lub balsamicznego, sól, pieprz. -Kapusta biała, jabłko, marchewka, por lub cebula, natka pietruszki doprawić- łycha majonezu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, cukier

Re: Co zrobić z takim facetem?

Nie pojmuję. Nie chce, niech nie je. Jest dorosły, poradzi sobie. Ja to tłumaczę mojemu 8-latkowi: masz prawo powiedzieć, że nie lubisz szpinaku i ja Ci tego szpinaku nie będę dawać, ale nie masz prawa powiedzieć, że nie lubisz szpinaku, kalafiora, brokułów, buraków, kapusty, sałaty, pomidorów i

buraki - fajny przepis: ugotuj je i pokroj na niez

byt male, ale i nie na zbyt duze :)) kawalki, polej sosem vinaigratte(sok z cytryny ew. ocet winny i oliwa, musztarda, zabek czosnku, moze dwa albo cebula) i zostaw do przegryzienia pol godziny pycha! -- www.prince-online.com/ www.youtube.com/watch?v=c1oMtwmTaNQ&mode=related&search=

Re: moja waga szaleje

Ale ja tak normalnie jem, nie głodzę się. To przykładowy dzień, często jem jajecznicę na śniadanie a w barszczu ukraińskim uwierz mi, że było i mięso i fasola, marchew, ziemniaki, buraki więc naprawdę sporo. Ryby? Dziś gotuję dorsza - od smażonego i pieczonego mnie odrzuca ale ugotowanego chętnie

Re: zmniejszenie z 4 osob do 1,5

potrzebuje więcej czasu na ugotowanie, więc zawsze robię go więcej (np. do sałatki na jutrzejszy lunch) - gotujący się makaron wyłączam po zawrzeniu, dojdzie w ciepłej wodzie, tylko trzeba w odpowiednim momencie odcedzić - pierogi gotuję wszystkie na raz, nie mrożę surowych, by nie trzeba było znowu gotować

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Przeważnie robię w wersji wege. Na oleju przesmażam sporo cebuli, poszatkowaną kapustę, marchewkę, kapkę selera, korzeń pietruszki, czosnek, buraki. Zalewam wodą, dodaję ugotowaną już fasolę, solę, dodaję majeranek i zostawiam do pyrkania na malutkim ogniu, na koniec dosmaczam cukrem, octem

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

BURAKI DO OBIADU - ja nie znoszę kminku więc przygotowuję je z sokiem z cytryny 3 - 4 buraki, sok z 1/4 cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz Buraki dobrze myjemy. Gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru oraz sól i

Re: cos bym dodala do jadlospisu: co dzis jadlysc

To mogę ci polecić (o ile nie musi być super dietetycznie) coś co pierwszy raz jadłam w Grecji i od tej pory robię regularnie - buraki piekę w mundurkach, albo gotuję na parze (można ugotować klasycznie, ale to nie to samo). Muszą być miękkie, ale nie przegotowane, ale też nie całkiem chrupkie

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Albo buraki zetrzeć w cieniutkie plasterki, cebulę też cieniutko ale w piórka, sok z cytryny, sól, cukier i do lodówy coby sie przegryzło.

Re: Przetwory- dajcie przepis.

pietruszki 1 gałązka selera łodygi kopru. Pasteryzować 3-5 minut od wrzenia. Sałatka z buraków: 4 kg buraków- ugotować w łupinie, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 kg papryki świeżej-pokroić w kostkę 1 kg cebuli-pokroić w kostkę. Warzywa odstawić na noc(najlepiej, ale nie koniecznie

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Buraczki utrzeć na wiórki,dodać posiekanej kapusty kiszonej,posiekanej cebulki,szczyptę cukru,trochę więcej nią szczyptę kminku i gotowa pyszna surówka.

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

na zimno: pokroić w kostkę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden duży, lub dwa małe) posypać oregano i bazylią, pokrobić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i sałatka gotowa

Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie

Fafernuchy z mąki, buraków cukrowych i drożdży. Zasada jest taka, że mąki dodaje się dwa razy więcej niż buraków, drożdży tak ze 20 - 30 g. Buraki trzeba ugotować, wywar zostawić, bo w nim się robi rozczyn z drożdży. Buraki zmiksować, dodać rozcieńczone drożdże, mąkę i odstawić, aby ciasto wyrosło

Re: Dieta dla dziecka - bogata w błonnik

gotowana w długich kawałkach (mini/baby z hortexu mrożona) marchewka gotowana z masłem na ciepło (miazga) marchewka z groszkiem gotowana buraczki w kawałkach np. pieczone lub pokrojone gotowane buraki z lidla buraczki na ciepło, zwykłe, miasga/wióry papryki wszelkie różne kształty i kolory

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

odrobiną masła i śmietany. Lepszym surowcem od gotowanych są upieczone buraki. -- Nie lubię zasad, wolę przesądy. (Oscar Wilde)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

Dziękuje bardzo za podpowiedzi:) już teraz będę wiedziała co mam z nimi zrobić:)Uff i mąż odetchnął z ulgą że coś z nich zrobię:)Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt:)

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

No kilo to nie tak duzo:)Klasycznie-moja dzieciarnia sie zajada-utrzec na drobnej tarce dodac sol,cukier,pieprz, kwasek cytrynowy,troche smietany i podusic chwile.Ewentualnie zagescic maka.To na cieplo.Na zimno podobnie tylko dodac posiekana cebule:)Poprobuj co najlepiej wam smakuje:) -- la donna

Re: danie z buraka

Ugotuj dwa buraki średniej wielkości i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ugotuj szklankę kaszy np jaglanej. Cebulkę lekko zeszklij i dodaj do buraków kaszę i cebulkę do tego surowe jajo. Uformuj kotleciki. Możesz opanierować w jajku i bułce lub w jakichś płatkach czy orzechach. Dla urozmaicenia

Re: Kilo buraków ugotowanych i co z nimi zrobic?

tu niektóre moje pomysły forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25926197&a=25926197 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29933457&a=29933457 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33591796 -- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Eph

Re: Wiesz

No to ok. Ja usmażyłam boczniaki w mące,wodzie z dodatkiem wegety i pieprzu na głębokim tłuszczu i jem warzywka,coś jak sałatka grecka. Nie wiem co ugotować na zupę.Może pomidorówkę albo rosół z kostki rosołowej z zasypką z kaszki manny albo kluseczkami z kaszki manny albo z.......noo nie wiem

Re: wymiękłe buraki:(

Będziesz wiedzieła, bo po ugotowaniu będą mieć normalną konsystencję ugotowanych buraków:)

Re: Hipoglikemia i hashi - jaka dieta?

osobiście chętnie bym się dowiedziała skąd ta hipoglikemia (lepiej teraz, niż później), ale się na tym nie znam i nawet nie wiem czy to w tej sytuacji potrzebne. Co do diety - źle się wyraziłam. Trudno mi jakoś dobrze ją sobie zbilansować - wiele warzyw po ugotowaniu ma wysoki indeks (marchew, seler, burak

Re: danie z buraka

Sałatka z ugotowanych buraków: - 2-3 ugotowane buraki - rukola (albo roszponka, jak kto woli) - trochę wiórków parmezanowych - ocet balsamiczny, olej orzechowy lub inny smakowy - pieprz, sól do smaku Buraki pokroić w plasterki, położyć na rukoli (roszponce), doprawić solą i pieprzem, pokropić

Re: cos bym dodala do jadlospisu: co dzis jadlysc

dziabnięciu widelcem wiesz, że już. Po ugotowaniu odpowiedniej ilości buraków też będziesz wiedzieć ;). PS. "Te" buraczki można posypać dużą ilość natki pietruszki, ładnie się komponuje i obłędnie podkreśla kolor.

jak upiec buraki w mikrofali na zupę

Witam, moze tui pójdzie łatwiej. Mam jakieś przepisy na barszcz czerwony w których piszą o dodaniu ugotowanych uprzednio buraków. Wiem, że mozna je upiec w mikrofali i mieć ten sam efekt. I tu pytanie - jak długo piec i na jakiej mocy? -- Weronika

Re: Od autora rady

droitier napisał: > Ale w na początku znajomości to trzeba być burakiem, żeby od razu pokazywać swoje pożądanie, i pokazywać że zależy im tylko na jednym. A kobiety chyba za tym nie przepadają. Poza tym kobieta widząc, że facet od razu na nią leci, ma go za "ugotowanego", nie ma wyzwania

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

Gotuję rosół na żeberkach - dużo włoszczyzny plus czosnek. Na patelni podsmażam cebulę, upieczone i starkowane buraki, marchewkę, trochę białej kapusty, doprawiam solą i pieprzem, odrobiną koncentratu pomidorowego. Z rosołu wyjmuję włoszczyznę i żeberka. Włoszczyzna idzie do śmieci, żeberka obrane

Re: Jak gotujecie barszcz ukraiński?

gotuję wywar z jarzyn + buraki pokrojone w słupki. potem do tego wrzucam fasolę / najlepszy jest Jaś - trzeba moczyć dzień wcześniej, bo się inaczej nie ugotuje/, poszatkowaną białą kapustę, czosnek, ziemniaki, przyprawy typu pieprz cały, ziele angielskie, liście laurowe, koper / najlepiej

Re: Gotujecie już?

no własnie na cokolwiek za szybko....siedzę i się nudzę.... wczoraj ugotowałam jedynie buraki i je dzisiaj doprawiłam, miałam piec ciasta ale też za szybko, na jutro przełozyłam...co się odwlecze to nie uciecze... mam nadzieję, że zdążę.... -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D

"mięso" na Wigilię było w 19 wieku

Przepis na wigilijny jarmuż z kasztanami: „Jarmuż jest dopiero dobry, gdy nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak

Re: coralin, poproszę o przepis na Twoją ukochaną

3 buraki ugotowane lub upieczone obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podobnie potraktować 2-3 jabłka, 3 ogórki kiszone i 1 cebulę tzn nie gotować uprzednio oczywiście:) Dodać śmietanę(ok. 100 g) i ostrą musztardę(ze dwie łyżki), pieprz. Sałatka jest do zjedzenia najwcześniej po 3

Re: sok z buraka

Ale po ugotowaniu to już chyba nie jest sok. Ale mimo wszystko na pewno można dać, bo w tym wieku przecież dziecko już może jeść gotowane buraki. Ja daję sok z surowych buraków. Np. taki sok: 1 kwaśne jabłko, 1-2 marchewki (w zależności od wielkości) i ćwierć średniego buraka.

sok z buraka

czy mogę dawać dla dziecka rocznego sok z buraków przyrządzony w taki sposób: ugotowane buraki w skórce, obrane stakowane na tarce, odciśniety sok. Słyszalam, że sok z buraka ma bardzo duzo wartości odzywczych, dziecku bardzo smakuję no ale czy można go podawac i w jakich ilościach. Z góry

co to znaczy upieczony burak? :-)

w piekarniku? W ilu stopniach? Sorki, jesli głupie pytanie, ale nigdy nie piekłam buraka....a można ugotować czy inny smak będzie?

Re: danie z buraka

uwielbiam buraki. Zupa z burakow, to moje ulubione danie. Dla dzieci chyba bym zrobila salatke. Ugotowane buraki zetrzec na tarce zgrubymi oczkami, tak samo jablka. Dodaje tez groszek, jak mam ochote i jogurt naturalny lub majonez. Proporcje dowolne. Sama ja sobie wydumalam :)

Re: GAMETA RZGOW-rzadowe in vitro

Zamiast tej marchewki możesz dać pomarańczę - ja już nie dałam bo już dużo mi tego wyszło. Dziś zrobię mus z pomarańczą właśnie. Koleżanka mówiła, że jadła surowego buraka tylko go soliła, bo inaczej nie mogła. Można upiec albo ugotować, ale najlepszy podobno nieprzetworzony. -- 4 lata starań,3

Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko

Ja uwielbiam sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami. Mąż robi. Pycha :) Po prostu matiasy pokrojone, buraki ugotowane pokrojone w kostke. Ziemniaki ugotowane w bundurkach, pokrojone w kostkę. Przyprawy, majonez. Czasem dodaje ogórka korniszonego, jabłko. -- ♥Wiktoria♥ ♥Artur♥

Re: obiad w Święta

wędzarni. do tego ziemniaki, być może purre, lub zapiekane. Jakaś fajna surówka i gotowana jarzyna (lub sałatka z gotowanych jarzyn) np klasyczny colesław. albo małe marcheweczki ugotowane, polane masełkiem. bardzo lubimy brokuła z masełkiem i bułeczką. albo coś z buraków (buraki ugotowane, starte i

6 m-cy: czego NIE można? Pomidor?

Rozszerzam córce (kp) dietę. Zaczynam od warzyw i owoców, które mam w ogródku. Zjadła już buraka, marchewkę, gruszkę, winogrona. Oprócz tego kaszę jaglaną i odrobinę kaszy manny (w warzywach obie kasze). Zostały mi w ogródku: pomidory, seler, cukinia i nać pietruszki. Wiem, żeby z selerem się nie

Re: Która godzina?

. Nie sprawdzałam, ale mam nadzieję że Namysłów leży daleko od Ciechana i że te browary nie mają ze spobą nic wspólngo. Zachciało mi sie burgerów buraczanych, ale strasznie nie chce mi się ich robić... Ugotowałam jaglankę, obrałam buraki i straciłam impet. Pewnie przez tego Ciechana! Wieczorem wybieram

Re: Zupy na upalne lato

lub cielęciny w kostki pokrajanej, kilka jaj ugotowanych na twardo i w plastry pokrajanych. Pokrajać drobno botwinę z kilku buraków, kilka szparagów, trochę groszku zielonego i ugotować to wszystko w słonej wodzie. Po ugotowaniu, wodę odcedzić a jarzynę włożyć do śmietany. Następnie wymieszać wszystko

Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - ugotowane buraki

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin