Przeszukano 110 357 544 wypowiedzi na 4 058 forach

mięso pieczenie - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Jakie wołowe mięso na pieczeń?

Chcę na Wielkanoc zrobić pieczeń wołową, ale nie wiem jakie mięso wybrać, żeby nie było suche jak podeszwa. Kiedyś robiłam z udźca i mimo, że naszpikowałam słoniną i zamarynowałam wyszło właśnie takie suchawe. Dzisiaj oglądałam ligawę, wołowinę extra (nie wiem co to jest) i inne i nie potrafię

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

poproś o mięso wołowe na pieczeń -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

upiecz w worku do pieczenia, gwarantowana soczystość. Ja dokładam do mięsa (posolonego i popieprzonego) kawałek marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, pieke w 190 stopniach, a na 20 min przed wyjęciem rozkrawam worek i włączam termoobieg

Pieczecie mięsa?

na święta,robicie domowe pasztety,klopsy,pieczone mięsa które mozna jeść na ciepło i do chleba? Czy kupujecie gotowe szyneczki,kiełbasy i pieczenie? Ja od kilku lat sama przyrządzam mięsa i pasztety chociaż sporo(z takim pasztetem czy klopsem) roboty;)

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Też polecam patelnię grillową, smażę na niej całkiem bez tluszczu. Ew. możesz spróbować tak, jak jakaś firma reklamuje - mięso smażone w papierze do pieczenia (osobiście nie próbowałam). Dobrze jest pierś pokroić na cieńsze kotlety, żeby nie wyschła w trakcie dosmażania w środku. Przy cienkich

Pieczone mięsa

Czy ktoś mógłby mi napisać łopatologicznie, jak upiec wołowinę w kawałku, żeby nie była sucha/twarda? Jaki rodzaj wołowiny do pieczenia się nadaje? Inne mięsa piec uwielbiam i dobrze mi to wychodzi, robię masę wariacji, np. indyka piekę w pesto, albo z jabłkami, cebulką, grzybami, marchewką i

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

Kupiłam łopatkę, bardzo ładny kawałek. Na ekspedientki raczej nie można liczyć, każda polecała coś innego.

Re: Jakie wołowe mięso na pieczeń?

jagodamalina napisała: > Jaka wołowina > będzie najlepsza na pieczeń, aby była w miarę soczysta. wolowa czy wieprzowa karkówka, co najmniej 2 kg, wspanial! -- "leben und leben lassen"

Re: Pieczone mięsa

Ja tylko dopiszę, że w trakcie pieczenia nie wolno mięsa nakłuwać.

Re: Pieczone mięsa

a, do tych marynat jeszcze idzie oliwa, to dodatkowe "nawilżenie" mięsa w trakcie pieczenia

Re: Pieczone mięsa

U rzeźnika wybieram kawałek wołowiny, która nazywa się "pieczeń", ale w sumie to kazdy kawałek się nada (przynajmniej mi tak pasuje). Przed wrzuceniem do pieca marynuję ją min. godzinę (np wino czerwone lub ocet balsamiczny plus zioła, pieprz sól) i koniecznie obsmażam na patelni z każdej strony po

Re: Pieczone mięsa

niewielka temp. to 80 stopni, 70 jeszcze lepiej. tylko długo to trwa, udzie jagniecy bez kosci ok. 5h. mięso wolowe w środku musi mieć 55-60 stopni, w zależności czy ma być różowe czy całkiem upieczone. i nie trzeba pikowac. cała polędwica 1,5kg siedziała w piecu 3h, była różowa i mięciusienka

Mięso pieczone w słoikach

Witam:) Macie może przepis i robicie mięso pieczone w słoikach? Takie z galaretką a la gulasz angielski? Pozdrawiam:)

Re: Pieczone mięsa

Mi przez jakiś czas wychodziły takie suchawe karkówki i znalazłam przepis, gdy do mięsa, które wkładam do naczynia żaroodpornego wlewam płyn (pół szklanki wody + 2/3 łyżki miodu + 3/4 łyżki oliwy) i piekę pod przykryciem. I wychodzi takie smaczne.

Re: Pieczone mięsa

> znakomicie zamykają się pory i mięso po pieczeniu nie jest suche. http://przegryzanie.blogspot.de/2014/04/obsmazanie-miesa-zamyka-w-nim-pory.html Obsmażanie mięsa zamyka w nim "pory" - prawda czy fałsz? -- No i łazi za mną jak piesek i obszczekuje, gdy tylko nadarzy się okazja, ale

Re: Pieczecie mięsa?

Generalnie mam domowe pasztety, mięsa pieczone, kiełbasy, szynki itp. rzadko się zdarza, że kupuję coś w sklepie....

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

kawka74 napisała: > Coś źle robię czy zasada jest do bani? Zależy jakie mięso i w jakiej temperaturze się piecze.

Re: pieczone mięso - zepsute?

Mięso tydzień po upieczeniu (a pewnie nie było pieczone w sobotę, tylko wcześniej) nie ma szans pozostać świeże i jadalne, chyba, że było zamrożone (a nie było).

Re: pieczone mięso - zepsute?

Nie jedz tego. Jak znam życie mięso mogło byc pieczone jeszcze przed świętami. -- naprawdę, na pewno, po prostu, wprost, zresztą, na razie, dlaczego.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

kawka74 napisała: > Próbowałam różnie - w różnych temperaturach, w naczyniu żaroodpornym, w torebce > do pieczenia, zawsze q..a za krótko. W jakich różnych temperaturach? Wiesz w jakich temperaturach piecze się różne rodzaje mięs?

pieczenie i smażenie mięs

Z ogromnym zadziwieniem oglądam programy kulinarne polskie i angielskie, gdzie podaje się w 99% mięsa, które są z wierzchu ścięte, a w środku zupełnie surowe. Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Nie poradzę, nigdy nie piekę wg takich receptur, zawsze na oko :) czas pieczenia zależy od mięsa, od naczynia, od piekarnika, temperatury. Wiadomo, krotki i grubszy kawałek będzie piekł się dłużej, niż długi i wąski, chociaż oba ważą kilogram. Nie da się wg regułek :)

pieczone mięso - zepsute?

Przywiozłem sobie z domu pieczone mięso w sobotę. Było trzymane w szczelnie zakręconym, plastikowym pojemniku. Do dnia dzisiejszego nie miałem okazji go jeść. Otworzyłem 2 godziny temu pojemnik i zaleciało z niego dziwnie, z samego mięsa zalatywało również. Podgrzałem je w piekarniku, trochę

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Mięso od szynki, biodrówkę i indyka zawsze piekę w folii w 180 stopniach z termoobiegiem wg tej zasady i wychodzi świetnie. Może z piekarnikiem jest coś nie tak? Masz inny termometr żeby sprawdzić? -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: pieczenie i smażenie mięs

lirio napisała: > Chyba nasza kuchnia narodowa tego nie promuje ;) > Nigdy u nikogo nie widziałam pieczeni ociekającej krwią czy też nawet z lekkim oczkiem > surowego mięsa. Bo tez i u nas jest ciężko o dobre mięso. Ja tylko parę razy w życiu (i nie w naszym pięknym kraju) jadłam

Re: Mięso pieczone w słoikach

Wczoraj właśnie zrobiłam, ale nie pieczone a po prostu gotowane. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 0,5 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć

pieczenie mięsa w folii na patelni?

czy tak się da zrobić czy jednak w piecu,pytam bo szkoda mi prądu na pieczenie w piekarniku tylko małej piersi kurczaka (mąż postanowił się trochę odtłuścić a gotowanej piersi/ryby niestety nie lubi) a jeśli się da to podpowiedzcie jak to zrobić zeby nie spalić patelni

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

ja mam grilla elektrycznego i bardzo polecam, bo marynowana pierś jest z niego super :) ale myślę, że patelnia grillowa również się sprawdzi :)

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Lepsza do tego jest patelnia grillowa, ze specjalną powłoką nieprzywierającą. -- Starsze kobiety mają pracę w firmach z opieką dentystyczną. Młodsze nie pomogą Ci jeśli stracisz zęby podczas gry w hokeja.

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Znam wersje wloska tego "wynalazku". Niestety skladniki i smak jest nie do przyjecia. Zastanawialam sie nad wykonaniem go we wlasnym zakresie. Faktycznie po smazeniu jest mniej mycia, a i tluszczu mozna uzyc niewiele.

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Przyłączam się do tej opinii, sam robiłem w ten sposób faszerowane piersi z kurczaka owinięte w folię aluminiową. Nie uciekał aromat mięsa ani też sos. Bardzo łatwo można opiekać w ten sposób mięsko z każdej strony. --

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Ja podpatrzylam z reklamy jakiegoś gotowca i zmodyfikowalam, ale tylko cyc kurzy tak robię, nie testowalam z innymi miesami. Na patelnię kładę papier do pieczenia, może wystawać. Jak patelnia się rozgrzeje to kładę cyc kurzy przyprawiiny jak mam ochotę. Przykrywam pokrywką. Po kilku minutach

Re: pieczenie mięsa w folii na patelni?

Całkiem dobra, o ile nie masz patelni żeliwnej czy grillowej, wychodzi pierś wrzucona na dosłownie kroplę tłuszczu rozgrzanego na patelni teflonowej i przykryta pokrywką. Mam taka małą patelenkę, z której korzystam, by przygotować kawałek drobiu czy do sałatki, czy kanapek. Soki wypływające z mięsa

Re: pieczenie mięsa

Ja z mięs to umiem ugotować parówkę ;) ale moja mama mówi, że dobrze wychodzą w rękawie (takim worku foliowym) i że wtedy są w porządku. Jeśli nie w rękawie to np. karkówę mama najpierw obsmaża (taki wielki kawał) na dużym ogniu. A w ogóle to trzeba polewać i polewać takie mięsko... To tylko

Re: Pieczone mięsa

Nigdy nic nie obsmażam, ani pieczenie ani bitek, po co mi dodatkowy tłuszcz w mięsie? I pryska i niewygodnie i nigdy nie wyszło suche. Obsmażanie jest całkowicie zbędne.

Zamrażanie mięsa i przyrządzanie pieczeni, prośba

Witajcie:), jestem nowa na forum i proszę Was o pomoc. W drugi dzień Świąt robię obiad "proszony" dla rodziny męża i swojej. Zamierzam zrobić oprócz rybki coś mięsnego. Pieczeń lub coś duszonego, jeszcze nie zdecydowałam. Moje pytanie brzmi, czy mięsko zamrożone jutro i odmrożone przed pieczeniem

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Nigdy, od lat nie piekę nic bezpośrednio na blaszce, czy to ciasta, czy to mięsa- zawsze albo papier do pieczenia, albo folia aluminiowa. Rożna w swoim piekarniku nie używam, więc się nie wypowiem.

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

Rękaw do pieczenia jest genialny! / zamykane naczynia zaroodporne - albo przykrywanie naczyń folią aluminiowa tez dziala.... Jak na koniec rumienisz skorke - mięso już nie pryska.... Jak pieczesz / grillujesz na kratce - piętro niżej umieść blaszkę wyslonietą folią aluminiową. m -- W mojej kuchni

Re: Pieczone mięsa

> Zeżarł chrupy a kasztani kruszcem szczerozłotym ciąteczko, kocham twoją sygnaturkę <3 -- Wrzucony papier zapycha pisuar, zachodni wiatr spienione goni fale.

Re: Pieczone mięsa

Kup wołowinę gdzie indziej. Ja przynajmniej zaczęłam mieć sukcesy kulinarne z wołowiną od kiedy zmieniłam rzeźnika.

Re: Pieczone mięsa

1. Kup dobrą krowę 2. Zamarynuj w winie, musztardzie i innych takich 3. Nie wysusz jej. Naszpikuj słoniną, owiń boczkiem i piecz w rekawie lub gęsiarce 4. Piecz długo w niewielkiej temperaturze -- Zeżarł chrupy a kasztani kruszcem szczerozłotym

Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

Witam przedświątecznie :). Wiem, że nie macie czasu w tym zgiełku przygotowań, ale może jakaś dobra duszyczka tu zajrzy :). Zamierzam piec mięso - schab ponad 1 kg, karkówka ok. 1,5 kg i boczek 1 kg. Chcę upiec je w piekarniku za jednym zamachem i tu pytanie - jak długo? Wiem, że na kilogram mięsa

1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Nigdy mi się nie sprawdziło. Zawsze trzeba dłużej, inaczej jest mniej lub bardziej niedopieczone. Coś źle robię czy zasada jest do bani? -- Dla rozwoju brytyjskiej ekonomii, obciążyłbym podatkiem wszystkich cudzoziemców żyjących za granicą.

Re: Pieczone mięsa

Musi być w kawałku? Bierzesz (z dobrego mięsnego) kawałek (tyle ile potrzebujesz) pieczeniowego. Kroisz na około 1 cm kawałki. Solisz, pieprzysz, paprykujesz (to ostatnie z umiarem), rozgrzewasz Kujawski na dużej głębokiej patelni, wkładasz 1 pokrojoną cebulę, jak się zeszkli wkładasz mięso i

Potrawy z pieczonego mięsa

Po Świętach zostało mi dużo końcówek pieczonych mięs (schab ze śliwką, indyk pieczony). Czy macie jakieś pomysły, jak to wykorzystać? Wyrzucić szkoda, a w takiej postaci już nikt nie chce tego jeść. A zamrozić nie mogę :(

Re: pieczenie mięsa w piekarniku a sprzatanie po

zamkniętych ale są takie pieczenia, że mięso podlewamy sosem , wodą czy winem i wtedy się dzieje ;-). Korzystając z rożna też nie ustrzerzemy się pryskania . --. Kratki , blachy itp myję w zmywarce ale największy problem mam z górą piekarnika . Grzałkę mogę opuścić ale i tak ciężko się tam myje . Myślałam

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

W rękawie piekę krócej-godzinę-półtorej-do rękawa nalewam pół szklanki wódki/wina-jako składnika do skruszenia mięsa i do utrzymania odpowiedniej wilgotności-w smaku niewyczuwalne. Jak nie mam nic otwartego-wody.

Re: Mięso w rękawie, jak długo piec?

Dwie godziny. Aby schab był soczysty, połóż na wierzchu parę cienkich plasterków posolonej słoninki. Ja nie piekę w piekarniku, tylko w prodiżu, jest to agd nieco passe, ale za to idealne dla kobiet zapracowanych i niewymagające żadnego wysiłku (ani schylania się ani podlewania mięsa). Wkładasz

Re: Pieczecie mięsa?

I tak, i tak. Z reguły robię wszystko sama tzn i szyneczki i mięsa, ale w tym roku tylko mięsa, szyneczki kupne.

Re: Pieczecie mięsa?

Od kiedy mam przydomowa wedzarnie mniej piekę a więcej wedze. Ale tak, na święta mamy domowe wędliny -- Cytaty cynią Polaka cłowiekiem ocytanym.

Re: Pieczecie mięsa?

Różnie. W tym roku akurat tak pieczyste będzie na obiad a potem do chleba. -- Sygnaturka się zgubiła....

Re: pieczone mięso - zepsute?

Gość portalu: ASSSSSSSSSSS napisał(a): > Było trzymane w szczelnie zak > ręconym, plastikowym pojemniku. zamknięty Pojemnik i zla temp to Podziękuj!

Re: pieczone mięso - zepsute?

Pytasz o to czy jesteś głupi czy pomyliłeś forum z księdzem i czekasz na rozgrzeszenie? Mamusia nie nauczyła jak rozstrzygać samodzielnie podobne wątpliwości?

Re: pieczone mięso - zepsute?

Gość portalu: ASSSSSSSSSSS napisał(a): > Jest sens ryzykować :p? Absolutnie nie. -- Chaotyczna neutralna.

Re: Pieczecie mięsa?

Tak, na święta i nie na święta, bo moja córka i mąż je uwielbiają. Dla nich to mogę hurtowo. -- 'Daruj, ale czy mógłbyś stąd wyjść, bo to jest biznesklasa? Naprawdę, to nic osobistego, po prostu jesteśmy od ciebie lepsi.' by król Julia

Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

SOS POWIDŁOWY Używany jest do pieczeni wieprzowej, schabu, kotletów z dzika itp. Do sosu, uformowanego przy pieczeniu mięsa, łub też do dużej łyżki zrumienionego masła włożyć szklankę dobrych powideł śliwkowych, trochę cukru, kawałek cynamonu, paię goździków i spory kieliszek jakiegokolwiek wina

Re: pieczone mięso - zepsute?

upieczone mięso można zawekować, albo zawinąć w zwykły papier tzw. śniadaniowy, a nie wolno trzymać w szczelnie zamkniętym plastykowym pojemniku. wyrzuć -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem

Re: Głupie pytanie o pieczenie mięsa...

fantagiro30 napisała: > Wiem, że na kilogram mięsa przypada 1 godzin > a pieczenia, ale jak potraktować trzy kawałki? Jako jeden ponad trzykilogramowy > i wtedy powyżej 3 godzin ma to siedzieć w piekarniku, :D No jasne! Dołóż jeszcze 8 ziemniaków, to razem z mięsem wyjdzie 11 godzin

pieczenie mięsa

Dziewczyny dobrze gotujące doradźcie. Jak przyprawić/upiec kawałek mięsa, aby było kruchutkie? Zawsze mi wychodzi suche i twarde.

Re: A może wątek kulinarny IX

SOS POWIDŁOWY Używany jest do pieczeni wieprzowej, schabu, kotletów z dzika itp. Do sosu, uformowanego przy pieczeniu mięsa, łub też do dużej łyżki zrumienionego masła włożyć szklankę dobrych powideł śliwkowych, trochę cukru, kawałek cynamonu, paię goździków i spory kieliszek jakiegokolwiek wina

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

U mnie sprawdza sie zawsze. Piekę w rękawie, piekarnik elektryczny, 220 stopni. -- Sygnaturka się zgubiła....

pieczenie mięs

jak piec mięso. chodzi mi o kwestie techniczne. czy w naczyniu żaroodpornym, folii, rękawie? i jakie przyprawy są najlepsze? np. do schabu.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Termoobieg może masz włączony, który wysusza. Włóż mięso w rękaw lub pod folię al i się sprawdzi. U mnie ta zasada sie sprawdza.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

To jest zasada dobra do gęsi w całości. Oczywiście nie do schabu. -- 2019 Trybunał Stanu dla Andrzeja Dudy

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

A w czym pieczesz? I w jakiej temperaturze? -- „Nie denerwują nas rzeczy czy zdarzenia, ale nasze spojrzenie na nie.” (Epiktet)

Re: pieczenie i smażenie mięs

surowe by mi w gardle stanęło (krwiste znaczy się) uwielbiam tatara i kiełbasy surowe, ale mięso lubię wypieczone; uduszone - mięciutkie

Re: pieczenie i smażenie mięs

nie, no pierś.... całej - wiadomo - raczej trudno :) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Witam. Chciałabym się Was poradzić odnośnie czasu pieczenia mięsa w rękawie. Wstawiłam do piekarnika 2 kawałki szynki nadzianej w środku suszonymi śliwkami i morelami. Każdy kawałek waży ok 1,75kg i jest włożony w osobny rękaw. Ile czasu piec? Mięso ma być jedzone jako wędlina, na zimno. Dziękuję :)

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Zalezy od miesa.Ja zawsze robie na oko.Dla mnie to najlepsza metoda. -- Donn ki Blatt vör de Mull nähme on sach,watte denks.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Próbowałam różnie - w różnych temperaturach, w naczyniu żaroodpornym, w torebce do pieczenia, zawsze q..a za krótko. Tylko piekarnik ten sam, gazowy. -- 'How to recognise different trees from quite a long way away'

Re: Mięso pieczone w słoikach

Długa pasteryzacja to raz. A dwa - do takiego mięsa nie powinno się dolewać wody, bo duże prawdopodobieństwo, że się zepsuje. To powinno być mięso uduszone we własnym sosie. Taką zasadę stosowała moja babcia i słoiki z mięsem całymi miesiącami stały poza lodówką i zawartość nie psuła się. Raz

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ostatnio widziałam krwistą pierś kaczki ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

ja jadam wypieczone/wysmażone, bo takie wolę. chociaz wiem ze niektore powinny byc właśnie w różnym stopniu surowe. no ale nie przepadam. raz jadłam stek półkrwisty i mi sie krwią odbijało. dziekuje bardzo.

Re: Mięso pieczone w słoikach

U mnie w rodzinie przez całe dziesięciolecia tak właśnie wekowano mięso i uwierz mi, że nikt nigdy nawet zgagi po nim nie miał, że o ciężkim zatruciu nie wspomnę. Oczywiście logiczne, że jeśli tylko było podejrzenie, że mięso jest zepsute, to nikt go nie jadł. ---

Re: Mięso pieczone w słoikach

Tylko, ze takie mięso nie nadaje się do dłuższego przechowania- wekowanie jednorazowe przez godzinę nie zapewnia dokładnego wybicia bakterii i nie zapobiegnie wytworzeniu się jadu kiełbasianego- sugeruję co najmniej trzykrotne gotowanie po 40 min-1 godzinie.

Re: pieczenie i smażenie mięs

Dlatego też nie czytam już forum kuchnia (o pisaniu dawno nie ma mowy) bo nie mam zamiaru jeść surowego mięsa i popijać wytrawnym winem tylko dlatego, że tak jest trędi ;) -- http://s19.rimg.info/12c544741dfbdc72ab06b966a7de1662.gif

Re: pieczenie i smażenie mięs

Medium raw poznaje się po tym że jak nakujesz mięso to sok jest różowy. Przy Raw jest czerwony przy well done przeźroczysty. Ot i cały sekret można też temperaturę mierzyć ale to już jak dla mnie za dużo zachodu.

Re: 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa?

Tak tylko spytam,istnieje jakis wyraznie powod,by miesa nie macica by sprawdzic czy juz?mieso to nie ciasto.Zakalca nie bedzie. -- Donn ki Blatt vör de Mull nähme on sach,watte denks.

Re: pieczenie i smażenie mięs

na forum Kuchnia, jezeli przyznasz się do upieczonej kaczki bez różowego środka - zoastaniesz zbesztana (zwłaszcza przez panie z zachodniej Europy) że zmarnowałaś mięso :D Ja tam lubie steki lekko krwiste i krwistą wieprzowinę:) Czyl wg gustów wielu Polaków - półsurową. Ale rozumiem, ze ktoś lubi

Re: Mięso pieczone w słoikach

Słikowanie mięsa to nie to samo co słoikownie warzyw. Aby wybić bakterie trzeba je podać długiemu działaniu wysokiej temperatury, co moze zabić smak. To, ze nie dolejesz wody, nie da gwarancji- moze i na foprach ludzie piszą, że mieso stało miesiącami w słoikach i nikomu nic się nie stało, ale 1000

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ja lubię wypieczone/wysmazone. Nie wiem czemu brzydzę sie i boję półsurowizny. ALE ALE jak mieszkałam chwilkę w USA to zdarzało mi się jeść steki medium raw i czasem z nich skapywało troszeńkę krwi (ale takiej trochę obrobionej, nie surowej, nie wiem jak to opisać) - i je uwielbiałam!

Re: A może wątek kulinarny IX

tłuszczem, czerpanym z pod mięsa, przyrumienić z jednej strony i obrócić ostrożnie na drugą stronę. Po trzech kwadransach pieczeń będzie gotowa. Rondel z tłuszczem pozostawić na ogniu, dodać mąki, zasmażyć, rozprowadzić rosołem, dodać cytrynowego soku, zagotować i przecedzić na półmisek pod pieczeń

Re: pieczenie i smażenie mięs

Ale że ma być krwista jak się piecze kaczkę w całości czy jak samą pierś? Moim zdaniem robienie krwistej piersi z kaczki to jest po prostu wygodnictwo i głównie pod potrzeby restauracji. Taką kaczkę można przygotować w miarę szybko, na bieżąco o każdej porze jak klient zamówi. Normalnie pieczoną

Re: pieczenie i smażenie mięs

> Jakie mięsa jadacie??? No to zależy JAKIE mięsa dajemy :-) Surową (krwistą) można dać wołowinę (lub rybę, ale tu wątek o krwistym mięsie). Kurczaka surowego się nie je, wieprzowiny też. Polędwica wołowa mocno krwista, lub stek - baaardzo chętnie :-) O krwistym steku Waldorf od dawna marzę. O

Re: pieczenie i smażenie mięs

Anglosasi (zwłaszcza amerykanie) mają fioła na punkcie krwistego w środku. Amerykanie tak jadają w restauracjach ale w domach też. Warzywa też jedzą "chrupkie". Wołowinę lekko krwistą czasami lubię; jagnięcina, zwłaszcza kotleciki wolę żeby były lekko różowe a nie robione za długo bo wtedy

Re: Co to w ogóle za porównanie?

To przegięcie :( ale pierogi z mięsa rosołowego czy krokiety/wrapsy z resztek pieczeni są jak najbardziej ok.

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

Czyli nie ma znaczenia że mięso jest w dwóch kawałkach? Piec tyle ile jeden kawałek ważący 3,5kg?

Re: Potrzebna pomoc przy pieczeniu mięsa!

jak wyżej, godzina - kg mięsa (i ja przyjmuję tu temperaturę 180 stopni, w przypadku schabu temperatura wyższa, czas pieczenia o ok kwadrans krótszy) -- kuchniazone.blogspot.com/

jak piec te mięsa?

A jak dokładnie pieczecie te mięsa w folii? Ja robiłam synkowi schab ze śliwką właśnie w folii, ale wyszedł suchy i syn nie chciał jeść.

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - mięso pieczenie

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin