Przeszukano 109 864 931 wypowiedzi na 3 955 forach

galareta z ryby - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Która ryba lepsza w galarecie?

Obie ryby są dość chude, sandacz wydaje mi się delikatniejszy. Obie nadają się do zrobienia w galarecie. -- Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna. http://forum.gazeta.pl/forum/f,245979,Misterni.html Misterni

Która ryba lepsza w galarecie?

Chyba się wpiszę tym wątkiem w tematy nie-polityczne, bo wiem że niektóre forumki mają po kokardy polityki;-) Szczupak czy sandacz? Bo mam możliwość wyboru i nie wiem :-) Żadnej z nich nie jadłam w galarecie . Szczupak mi się kojarzy z tłustą rybą - nie wiem czy dobrze

galareta z rybą - pulpety

Właśnie się cieszę z nowego nabytku czyli maszynki do mięsa :-)) i zamierzam mielić rybę, pulpeciki i w galaretę... Może zasugerujecie jakie ryby, jak przyprawiać, jak zrobić galaretę - gotować głów bez Bozego Narodzenia mi się nie chce.... z góry dziękuję jeep -- YCDSOYA

Re: Która ryba lepsza w galarecie?

Bierz sandacza, smaczniejszy. -- Raz się wyzywają od downów innym razem od pedałów a jeszcze innym od uchodźców... Co w tym dziwnego? by wioskowy_głupek

Re: galareta z rybą - pulpety

ja też tak robię, wyjmuję ciepłą, często taką rybę robię w sosie tatarskim, chyba bardziej mi smakuje niż w galarecie, aż mnie naszło i jutro zrobię, ja dodaję do ryby ubitą pianę z białka, wtedy jest jeszcze lepsza.

Ryba w galarecie

. Staram się wyciągnąć resztę ości z ugotowanych kawałków ryby. Ryba w galarecie bez ości to jest to! Do czystego wywaru dodaję żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu) i ostudzam częściowo, ale nie można dopuść do stwardnienia galarety. Do przestudzonego wywaru dodaję

Re: Przyjeżdża siostra z mięsna rodziną

Jeżeli jecie ryby, to zrób ryby: w galarecie, po grecku, śledzia w oliwie, śledzia w śmietanie i w ogóle różne śledzie, sałatkę z tuńczyka, łososia w folii.

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

chętnie zgapię przepis od pomocnej forumki ;-) bo ja także poszukuję sprawdzonego, zwłaszcza przepis na klarowną galaretę przepisu, moja rybą będzie łosoś, mam fileta olbrzymiego, więc chcę go 'obskubać' po ugotowaniu. będziemy wdzięczne :)) -- Czasem trzeba dlugo isc,aby dojsc do siebie

Re: A ja bym chciała 12 potraw. ;)

Fajne menu, ale mi by brakowało ryby (albo kulek rybnych) w galarecie i śledzi w bardziej tradycyjnej postaci.

Re: galareta z rybą - pulpety

Też tak robię, ale ... Jeśli studzę w wywarze, to mi ta ryba tak nasiąka bulionem, że z niej cieknie i nijak nie da się pokroić, bo się rozpada. Co robić?

Re: galareta z rybą - pulpety

nada sie kazda ryba, sama bardzo lubie w tej postaci dorsza w rodzinie robilo sie ze slodkowodnych - u siebie nie mam dostepu na baze, jesli nie chcesz gotowac lebkow itd uzyj wywar jarzynowy, po ugotowaniu ryby dodaj zelatyne lub agar -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: galareta z rybą - pulpety

Masa musi być dobrze wymieszana, nie za rzadka, ale też nie za gęsta, a gaza starannie owinięta i związana. Po wystudzeniu wyciągam do odcieknięcia na kratkę, kroję gdy już nie cieknie. Trochę babrania z tym jest.

Re: ryba bar

Ugotować z dodatkiem pieprzu (trochę, ja wypalam mielony), cebula jedna na dwie ryby, sól do smaku rosołu. Śmieszna ryba, bo rosół sam tężeje w galaretę, nic nie trzeba dodawać. Ości mało, wiec da się zjeść jako rybę gotowana jeśli ktoś lubi

Re: galareta z rybą - pulpety

Choćby mintaj z morszczukiem. Zemleć, dodać cebulę też zmieloną, trochę bułki, jajko, sól, pieprz i trochę cukru. Masa musi być dobrze wymieszana, jeśli zbyt gęsta, dodać trochę lodowatej wody. Robię wałki, zawijam w gazę apteczną i gotuje w wywarze (cebula, marchewka, pietruszka) z godzinę na małym

Re: Dom Weselny Landa, Serock

Wesele mojego syna (18,06,25016 ) było zorganizowane perfekcyjnie. Jedzenie b. smaczne i ładnie podane plus do tego ryby w galarecie ( szczupaki). Na stołach świeże kwiaty w b. ładnych kompozycjach. Sala i podjazd przystrojony zgodnie z oczekiwaniami pary młodej. Właścicielka również organizuje we

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Kiedyś zapisałam sobie taki link. Niewypróbowany, nie miałam okazji - za mało amatorów ryby w galarecie przy naszym stole. Galareta jak szklana tafla: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html

ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

Witam! Na zamówienie Babci mam zrobić na Wigilię rybę w galarecie (dodam, że nigdy dotąd jej nie robiłam). Ponieważ Babcia starszą osobą jest i niedowidzi, najlepsza byłaby ryba w postaci przemielonych filetów - widziałam takie cudeńka, wyglądały jak babki z ryby zatopione w galarecie z warzywami

Re: Herbertowska "kwestia smaku"

Szkoda. Żal Twego pióra, ale i pióra marnować szkoda na to. Może "pióra by pożyczyć od Anuja" na tę całą galaretę z ryb? Miej się dobrze, udanej emigracji życzę i do napisania w lepszych czasach.

Re: Ach, te smaki dzieciństwa...

Ja mam podobnie z przepisami mojego ojca. Gotował rewelacyjnie, do dziś rodzina wspomina jego udka faszerowane (cała tajemnica była właśnie w farszu, którego do dziś nie potrafię odtworzyć), wszelkie rodzaju ryby (pieczone, w galarecie, zupy rybne itp.), bo w nich się specjalizował, pieczenie

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Nigdy nic nie klaruję, gotuję rybę powolutku, a zalewając - po prostu przelewam wywar przez sitko. Galareta nie będzie nigdy przezroczysta, jeśli będzie za szybko gotowana, tak jak rosół. -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię

ryba do galarety mrożona?

czy do ryby w galarecie mogę użyć ryby wcześniej zamrożonej? chcę kupić, oprawić i zamrozić bo mogę nie zdążyć kupić przed wigilią. Ale nie wiem czy to dobry pomysł? No i jaka dobra słodkowodna ale nie karp? pozdrawiam, monia

ryba faszerowana w galarecie

Chcę zrobić rybę faszerowaną w galarecie tzn. taką mieloną w plastrach np. morszczuk lub mintaj albo panga a może trzeba mieszać różne? Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać ... Ratujcie!

a najlepsze zakaski byly w Orbisie!

schab w galarecie, karkowka w maladze, tatar, tymbaliki z drobiu, jajko mollet w szynce, salatki miesno-jarzynowe, ryby w galarecie, slinka leci na samo wspomnienie :D

ryba w galarecie

Szukam przepisu na rybę w galarecie, ale od razu wywar mieszany z octem. Kiedyś jadłam. Była pyszna! Podobno robią taką na Kaszubach. Dziękuję.

Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrzebuję

chodzi mi po głowie taka ryba jaką robiła moja babcia gdzie na półmisku leżała rybka z delikatną galaretką ,taka robiona na takim bardziej płaskim nie w misce, ,macie jakieś takie sprawdzone przepisy ,niby w necie pełno ale ja nigdy nie robiłam to wolałabym swoje forumce zaufać w tej materii

Re: święta na diecie

barszcz niezakwaszany, uszka raczej ok , biala maka lepsza na zoladek - razowa ciezsza do trawienia kapuste lepiej odpuscic ryba w galarecie , jak najbardziej, ryby pieczone rowniez salatka jarzynowa z olejem schab, bialy drob pieczony w rekawie - tluszcu wcale nie trzeba dodawac

ryba (mrozona) w galarecie ?

czy można zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej?. Czy też będzie smaczna ?

Re: ryba do galarety mrożona?

Nie ma żadnego problemu z zrobieniem galarety z ryby mrożonej. Zawsze tak robię, bo ryby kupuję wcześniej i mrożę. Nie znoszę stania w kolejkach przed samymi świętami, dlatego wszystko co można kupić wcześniej, to kupuję. Pozdrawiam.

ryba w galarecie

Witam, Chciałabym zrobić rybę w galarecie ale nie karpia z uwagi na dużą ilość ości. Jaka ryba według Was byłaby najlepsza dorsz a może inna. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie Ania

ryba w galarecie

chcę zrobić na wigilię rybę w galarecie,cz w jak zrobię w środę to nie będzie za wcześnie. pozdrawiam świątecznie.

Re: ryba w galarecie

Dlaczego tak krzyczysz baky, nie chcesz to po prostu nie odpowiadaj na posta:( Mieszkam w małej mieścinie gdzie mogę zapomnieć o jakichkolwiek rybach poza morszczukiem czy śledziem i okazjonalnie pangą( oczywiście mrożonych) .Nie mam już możliwości by przed świętami jechać kilkadziesiąt

Re: Czy potrawy świąteczne są smaczne?

Smaczne. Niesmacznych nie gotuję. Mrozić nie mam potrzeby. Z wyprzedzeniem jednodniowym robię jedynie karpia w galarecie aby ryba zastygła.

Re: ryba w galarecie

Gość portalu: dusia napisał(a): > Czy taka ryba zalana wywarem w których > gotował sie tylko filet będzie smaczna? Wątpię, ale jeśli chcesz, to dorzuć warzywa - marchew, pietruszka, seler, por, może połówka małej przypalonej nad gazem cebuli. Możesz podrajcować bulionem w kostce... No

Re: ryba w galarecie

Podczepię się pod wątek bo i mnie ten temat interesuje.Mam filety z pangi, czy da sie zrobić z nich rybkę w galarecie? Tz bez wywaru gotowanego z łepach i innych rybich częsciach. Czy taka ryba zalana wywarem w których gotował sie tylko filet będzie smaczna?

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

aha ryba to bedzie pstrąg kupiony cały razem z głową ,czeka w zamrażarce aż znajdę przepis i się za niego zabiorę -- http://lb2m.lilypie.com/hXQep1.png

ladnie bylo podane,

Gość portalu: x napisał(a): > schab w galarecie, karkowka w maladze, tatar, tymbaliki z drobiu, jajko mollet > w szynce, salatki miesno-jarzynowe, ryby w galarecie, slinka leci na samo wspom > nienie :D chetnie bym miała!

A to nie jest ryba w galarecie?

Bo kurde na faszerowaną nie wygląda ;D Ja to znam pod nazwą rolada z ryby, najlepsza wychodzi z ryb niezbyt tłustych. W galarecie nie jadłam, ale własną głową świadczę, że o takową rybę z sosem tatarskim czy chrzanowym zawsze się zabijamy przy stole. -- "Inteligencja jest jak nogi: masz za

Re: Wigilijne potrawy

u moich rodzicow kroluja sledzie, bo wszyscy je lubimy. sa wiec rolmopsy, sledzie w oleju, salatka sledziowa. oprocz tego ryby smazone i zamarynowane w occie, jakies ryby na cieplo. poza tym pierogi, kluski z makiem, makowiec, piernik, kruche ciasteczka. w pierwszy dzien swiat zwykle jest tylko

JAK ZROBIĆ RYBĘ W GALARECIE??

BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA RYBĘ W GALARECIE, I JAKA NAJBARDZIEJ NADAJE SIĘ DO GALARETY,Z GÓRY BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

Nikt nie wymienił węgorza a jest wspaniałą rybą w galarecie na leszcza bym się nie porywała choć jest jak dla mnie bardziej szlachetną rybą niż karp tylko te ościiiiii . Polecam węgorza lub pstrąga

Ryby w galarecie

W podobny sposób można zrobić galaretę z pstrągów - też pyszna, a dużo łatwiej niż z karpia usuwa się ości. Polecam tym, którzy nie przepadają za karpiem.

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

przepisowo i bardzo smacznie zapewne > ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. > dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a > wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie > używam

Re: święta na diecie

Karp w galarecie. Zakwas barszczowy w zupie nie powinien zaszkodzić, ale możesz spokojnie zrobić barszcz z gotowanych buraków. Uszka/pierogi z rybą?

Re: Jak dzielicie czasowo gotowanie na święta?

Pierogi zrobione w ubiegłym tygodniu i zamrożone. Kiełbasa zrobiona w piątek, jeden dzień podsuszona i uwędzona w sobotę. Wczoraj wędziłam szynkę wyjętą z solanki w piątek. Jutro zrobię rybę "po grecku" żeby zdążyła przegryźć się w sosie i rybę w occie. Pojutrze zrobię galaretę i makaron do śliwek

Ryba w galarecie

Składniki: 500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp) 750ml wody 50g marchwi 1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy pieprz 1 kostka bulionu warzywnego 24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania) 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

bo przez gotowanie ryby otrzymuje sie naturalna galerete naturalnie scieta)w dodatku o smaku ryby ja dodalabym do gotowania rybi leb - zeby nie musiec dodawac zbyt duzo galarety "w proszku " - leb pogotowac mozna dluzej by galaretka byla scislejsza rybe wyjac po ok 5 minutach

Jak przetrzymać rybę w galarecie?

Czy ryba w galarecie i galaretka drobiowa zrobione w czwartek wytrzyma mi do niedzieli ,kiedy będę miała gośći?Chyba jej nie zamrożę? /

Re: Wigilia w McDusi a mama Marka?

A tak z okazji swiat - jak mi sie marzy, zeby pojawil sie w rodzinie ktos, kto powie "Nie, nie jem kutii. Nie znosze smazonych ryb ! U NAS na Wigilii byla zawsze grzybowa, barszcz i karp w galarecie i na naszej tez tak chce ! A w ogole to moja mama/babcia/siostra robi najwspanialszy na swiecie

Ryba w galarecie

Jak nietrudno zauważyć za 4 tyg. już święta. W tym roku dla mnie nie do końca wesołe, bo daleko od domu rodzinnego, w wielkim, obcym mieście. Mimo, iż w kuchni będę zdana sama na siebie, chciałabym sprostać wymogom wigilijnego stołu i tradycji. Dlatego proszę Was o podesłanie przepisów na rybę w

bylo o rybach w galarecie, pamietam, ale

jakkolwiek jestem mistrzem, khm khm... w obrobce pstragow i karpi to nie wiem ,czy w/g tych samym zasad przygotowuje sie wegorza- mam dostac z chinskiego supermarketu w sobote, jak beda pomozecie? -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja robie w galarecie łososia, pstraga i dodaję przed zalaniem galaretka kawior nie wiem dlaczego mówicie o rozpadaniu i gotowaniu ryby o wiele szybciej jest zawinąc przyprawiona rybke wraz z ziołami w folie aluminiowa i włozyc na 20 minut do nagrzanego piekarnika a potem na pólmisek do tego

ryba w galarecie

urządzamy "składkową" rodzinną Wigilię - i ja w ostatniej chwili dostałam zlecenie na wykonanie właśnie ryby w galarecie - kupiłam karpia i pstrąga - i nie mam pojęcia co dalej - a moje książki ignorują ten temat całkowici POMOCY !!!!

Re: Ryba w galarecie

Podam wypróbowany przepis na karpia wigilijnego w galarecie. Potrzebne składniki: 1 karp ok. 1,5 kg 2 cebule porcja włoszczyzny bez kapusty łyżka żelatyny łyżka cukru łyżka rodzynek pół cytryny pieprz, sól Aprawioną, umytą rybę pokroić w dzwonka, lekko posolić. Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę

Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezroczysta?

Brak mi slow juz do tej wscieklej galarety rybnej. Dlaczego ta cholera nie chce byc przezroczysta? Tak zeby rybke bylo pieknie widac? Tylko jakies odcienie szaroburowatosci mi prezentuje... Czy na koniec gotowania sie cos do nie wrzuca? (Tak jak np. surowy ziemniak do zaslonej zupy, czy cos w tym

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

RYBA W GALARECIE 1 wypatroszony i sprawiony karp, 1 pęczek włoszczyzny, 1-2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 3 posiekane cebule, 1 białko, sok z 1 cytryny, 2 garście rodzynek, 2 łyżki żelatyny, orzechy i rodzynki do dekoracji Wypatroszonego i sprawionego karpia wraz z głową i ogonem pokrój w

ryba w galarecie- mętna galareta

mam pytanie o samą galaretę ( galantynkę? różnie mówią)moja wychodzi taka mętna, biaława, mało apetyczna, gdzieś kiedyś przeczytałam,że należy coś dodać, tylko nie pamiętam co to było, może Wy wiecie i podpowiecie;-)) dziękuję

Re: Jak dzielicie czasowo gotowanie na święta?

gryzie od wczoraj. Rodzina dowiezie karpia, smażone ryby, jakieś przystawki i ciasto. Siostra robi zupę. Tak jest komfortowo. Pamiętam z dzieciństwa to gotowanie w samą wigilię, kłęby pary, nerwówka, kłótnie, fochy i zmęczenie. Na kolację nie miałam najmniejszej ochoty. -- http://i.giphy.com/xTiTnIfXulQHRJTNJu.gif

Re: Jak dzielicie czasowo gotowanie na święta?

Pierniczki lezakuja, keks od niedzieli takze. Rybe bede smazyc w wigile, podana bedzie na gorąco. Jutro bede gotowac rosól rybny, moze pokuszę sie o zrobienie na jego bazie ryby w galarecie, ale tylko ze 4 małe porcyjki. Takze jutro ugotuje barszcz, dzis namaczam grzyby do uszek oraz zrobie mase

Re: Czy można to mrozić?

Gość portalu: klik napisał(a): > Skoro wiesz lepiej to nikt Ci nie zabrania.< A pewnie, że nikt nie zabrania :) Dlatego warto spróbować, żeby zdobyć doświadczenie. O ciastach z kremem akurat wiem bo już mroziłam, nie raz. Jak zamrozisz, to też się przekonasz. Co do ryby w galarecie

Ryba w galarecie. Kasza manna zamiast bułki?

Witam, proszę o pomoc. Robię rybę w galarecie, taką właściwie roladę rybną. Miałam gdzieś taki przepis, że do zmielonej ryby dodawało się kaszy manny. Podawał go Maciej Kuroń, w Moim Gotowaniu. Ale ile mam dać tej kaszy? Nie pamiętam, a było naprawdę pyszne. pomóżcie proszę. -- Pozdrawiamy G

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

galaretę trzeba sklarować wpisz klarowanie galarety w google- wyskakuje milion instrukcji -- moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Re: Zimowe zgadywanki

akurat cytrynowej galarety nie kojarzę podpowiem: chodziło o rybę w galarecie zamówioną przez kogoś z rodziny

Po 10 latach wprawdzie, ale może się przydać.

Ja bym stawiała na liść laurowy albo ziele - ze wskazaniem bardziej na liść laurowy. Załatwiłam tak sobie wieki temu galaretę do ryby :-/// Nigdy przedtem listka laurowego do gotowania wywaru z ryby z włoszczyzną nie dodawałam i wszystko było ok, ale zachciało mi się lepiej (wg jakiegoś

Re: Jak zrobić rybę w galarecie???

Jeśli mam całą rybę,a nie filety,to zaczynam od ugotowania łba z jarzynami i cebulą oraz listkiem laurowym,zielem angielskim (2-3 ziarnka) i pieprzem (tyleż),a wszystko to w niezbyt dużej ilości wody.Rybę do zalania galaretą dodaję do tego wywaru po ok.30 min.(przyprawiam go solą i/lub wegetą

Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi

Wielokrotnie mrozilam keks i makowiec. Zawsze po odmrożeniu były bez uszczerbku na smaku czy konsystencji. Pierogi uszka bigos farsz do ryby w galarecie barszcz lub zupę grzybową. Zupy można też zawekowac i spokojnie nawet dwa tygodnie przetrwają. Przez lata Wigilia u mnie dla nas , moich

ile kalori ma ryba faszerowana w galarecie?? :)))

witam czy moze ktos wiem ile mniej wiecej ma kalori ryba faszerowana w galarecie - chodzi mi o ta co sprzedaja w sklepach - nie wiem jaka jest jej nazwa - kosztuje kolo 5zl.:))) -- "Love is a journey, not a destination"

klarujemy galaretkę, jeżeli robimy

mięso w galarecie (lub rybę itp.), ale nigdy nie klarujemy galarety mięsnej, tzw. galartu lub meduzy ;)

Re: Mój ulubiony karp w galarecie

Potwierdzam. To jest dokładny starozakonny przepis na karpia w galarecie z Kongresówki (Galicja stosowała inne warianty). W moim rodzinnym domu ugotowane dzwonka ryby przed zalaniem wywarem posypywało się - leciutko - okruchami z potłuczonego (a wcześniej - ususzonego) piernika. I to jest dla mnie

Re: denerwujące zwyczaje gości

śledzie, a ja rybę w galarecie i sałatkę jarzynową"? mniej roboty i kwasów. rozumiem, że twoje potrawy odbiegają od "ich" utartego schematu, a są tacy, którzy kurczowo trzymają się tradycji, więc z drugiej strony co im pozostaje? nie ma też powodu, żeby chować twoje, niech będzie wybór.

Re: pomysły na alternatywne menu na Wigilę

U mojej cioci w Białymstoku smażą śledzie. Są pyszne. ryba w galarecie to takie pulpety w galarecie. O ile dobrze pamiętam bywaja też gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami/ pieczarkami pieczone, nie duszone. Babcia robiła piroh (nie wiem, jak to sie pisze). To był jasny bułkochleb. --

galareta do karpia

Pomóżcie mi uratować wywar, galaretę do ryby. Ugotowałam wywar z jarzyn i karpia. Chciałam sklarować, wzięłam 2 białka i 2 łyzki octu, tyle ze do ciepłego wywaru, podgrzewalam. Wytworzyła sie piana, zlałam a wywar nadal mętny, biały jak mleko, co zrobić. Czy da się to jeszcze jakoś uratować?

Re: ryba w galarecie ale nie karp

mieszając , i odstawic w chłodne miejsce, tężejącą galaretę układac na kawałkach ryby i wstawic do lodówki aby galareta zastygła, ja do tego czasem robie sos majonezowy a przygotowanie zajmuje ok godziny i raczej truno tu coś popsuć ,tylko trzeba uważać i nie rozgotowac ryby,

Prokuratura: sędzia rybami w galarecie nie poga...

"Sumę taką, zdaniem prokuratury, Janusz K. otrzymał od maja 2006 do maja 2007 od dwóch oskarżonych w procesie karnym, gdzie był sędzią." ***************************** Tu przestępstwo jest ewidentne. Co jednak z normą przyjmowania przez sędziów, prokuratorów i policjantów darów w naturze

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Dziekuje Wam serdecznie za wskazowki :) Jak zawsze, skuteczne. Chyba zrobie zdjecie tej galarecie, bo tyle sie z nia nawojowalam :) I faktycznie im wolniej sie gotuje, tym mniej trzeba klarowac. Dzieki za linki, zapisuje do ulubionych.

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Bardzo dobrze klaruje się białkiem jajka. Do przestudzonej galarety wbij białko i roztrzep dobrze płyn końcówką do ubijania piany. Następnie delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do zagotowania. Ścinające się białko wytrąci wszelkie szumowiny. Pozostaw do przestudzenia i zlej delikatnie wywar

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Moja mam po wielu nieudanych próbach po prostu w jednym wywarze gotowała rybkę , a obok gotowała aromatyczny wywar warzywny i z niego robiła galart. Wszystko było klarowne i miało smak. To jest metoda jeśli nie robisz wywaru rybnego, który sam z siebie ma stać się galaretą, bo wtedy to rybne

Re: święta na diecie

, plus buraczki, jabłko, suszony grzybek, przyprawy, do barszczyku uszka z soczewicą, pierogi także z soczewicą bądź z kapustą pekińską,warzywami i kaszą gryczaną. karp/inna ryba w galarecie z marchewką, jajem, groszkiem. ryba po grecku (nie smażona ale pieczona), ryby jesli już to pieczone, jesli łosoś

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

bez dodawania czegokolwiek wychodzi mi normalna przejrzysta galareta, słowo honoru :) -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Przecedz i sklaruj bialkiem - patrz wyzej. Ja tam lubie szara, nieprzezroczysta galarete do wigilijnego karpia, staram sie nawet, zeby jak najwiecej tresci w niej bylo (miksuje cebule i pietruszke z wywaru, potem przecedzam przez sitko). Ale co kto woli.

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Do wystudzonego wywaru dodaj surowe białko z 1 jajka i końcówka robocika lub trzepaczką spień płyn i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do ścięcia się białka. Chwilę poczekaj a następnie przecedź przez czystą wygotowaną ściereczkę.

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

no i wychodzi Tobie klarowna, przejrzysta, świecąca? To co się dodaje to było albo białko jajka albo ocet albo sok z cytryny- niestety nie pamiętam a na eksperymenty nie mam już czasu, może ktoś jednak wie i napisze, mam nadzieję...

Re: ryba w galarecie- mętna galareta

Nie wiem co dodać, bo nigdy nic nie dodaję oprócz przypraw i włoszczyzny. Najważniejsze chyba, to bardzo wolne gotowanie na słabym ogniu. -- Idealista - to człowiek, który zauważywszy, że róża pachnie ładniej od kapusty, wnioskuje stąd, że będzie z niej także lepsza zupa Henry Louis Mencken

ryba w galarecie

czesc czy wiecie jak zrobic tutaj rybe w galarecie?, jaka zelatyne tzeba kupic? moze jakies przepisy? z gory dzieki

Re: ryba w galarecie(?) na Wigilie

troche inny przepis. rolada z ryby w galarecie. ugotowaną w wywarze z warzyw rybę wyjąć i zemleć w maszynce dodając 2 ubite białka, żółtka, bułkę paryską (bez namaczania), sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, zieloną pietruszkę i ok. łyżkę masła. zemleć wszystko.uformować rulon/roladę i piec

Re: Schab , ryba , ozory itp. w galarecie - jak?

ryba, kurczak, jarzynki - rozne sie specjaly w galarete pakowalo mieso moze byc pieczone lub gotowane, obrane oczywiscie z kosci, blonek, chrzastek i estetycznie ulozone podobnie zreszta z ryba na baze galarety mozne wziac wywar miesny/ rybny/ jarzyno - musi byc o bardziej zdecydowanym smaku niz

Re: Czy można to mrozić?

Ciasta z kremami- nie. Sałatka z majonezem - nie. Ryba w galarecie - tak. Śledzie z rodzynkami - bez znajomości przepisu, nie wiem.

Re: Kobieta niepracująca, czyli leń.

Może zaryzykuję, wyszukam i spróbuję? Bo mi ciągle trochę wstyd - z nad morza jestem, nad morzem mieszkam, a z ryb to tylko gotowy karp w galarecie raz do roku... -- Gdyby koty wyglądały jak żaby, zdawalibyśmy sobie sprawę, jakie to paskudne, okrutne małe dranie. Styl. To pamiętają ludzie

kultywowanie tradycji

pasztecikami z grzybami. Potem ryby w rozmaitych wariantach, smażone, duszone, w galarecie, kapusta (postna) z grzybami suszonymi i śliwkami suszonymi, niekiedy kluski (własnej roboty) z makiem, kutia, jedna z synowych przynosi tzw. moczkę (obrzydliwa nazwa, ale smaczne). Ciasta to makowce, pierniki, sernik

Re: Tutek Grander i Tako Captiva Mohican

Moja mama kładzie folię pod obrus, nic nie widać, ale stół się nie niszczy ;P no ale podawania z plastków nie rozumiem, moja teściowa (młoda nowoczesna babka) też na Wigilię postawi rybę w galarecie w tym plastiku ze sklepu :/

Re: O (nie) jedzeniu w gosciach

prostu'. Możliwe, że podczas każdych odwiedzin będzie mógł się na nim skupić, zmiast być zaskakiwanym rybą w galarecie (dla dużej ilości nacji jedzeniem z koszmaru) czy innym chłodnikiem albo kapustą. -- śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Monsters vs. Aliens

Wersja demonstracyjna gry Monsters vs. Aliens.

Monsters vs. Aliens umożliwia wcielenie się w czwórkę głównych bohaterów z filmu Potwory kontra Obcy - Ginormicę (ogromna dziewczynę), B.O.B'a (galaretę), Missing Link'a (pół-ryby pół-małpy) oraz Insectosaurusa (gigantycznego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - galareta z ryby

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin