Przeszukano 110 351 361 wypowiedzi na 4 057 forach

galareta z ryby - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: ryba w galarecie

Squirk Inne ryby tez istnieja. Tez kiedys (40 lat temu) uwazalem karpia za najlepsza rybe na swiecie szczegolnie po 'zydowsku'. Zastap karpia np lososiem (tylko tym 'dzikim' nie tym hodowlanym). Przepis moze byc ten sam. Moze byc w galarecie. Roznica kolosalna. Przepisow of groma w necie. Sam nigdy

Re: ryba w galarecie

Ja robię karpia i albo po żydowsku - na ciepło z cebulą rodzynkami i migdałami albo na zimno w galarecie.

ryba w galarecie

No to jaka rybka w galarecie? Za mną chodzi klasyczny szary szczupak. Po żydowsku. Nabyłam już rodzynki. Ale zrobię zieloną galaretę ze zblendowanej natki. Dorada jest kapitalna. Polecam.

Re: ryba w galarecie

Calkowicie sie z toba zgadzam. Moje wynurzenia odnosily sie jedynie do czasow powojennych i tej dominacji karpia niejako z musu.

Re: ryba w galarecie

"zakarpienie" przejętych stawów tak, aby w PRL karp był już na wszystkich stołach. Nie było to trudne a przy braku floty, cała ówczesna gospodarka rybna została oparta właśnie na karpiu. Przed wojną w kuchni mojej Babci, przygotowywane były ryby rzeczne - karasie, liny, szczupaki. Karp był tylko na Wigilię

Re: ryba w galarecie

Nigdy nie robiłam ale jadłam kiedyś karpia w galarecie i był świetny, lekko słodkawy dzięki marchewce. Chętnie zrobię kiedyś z jakiejś okazji, często mamy pretekst do zaproszenia znajomych. Czy możesz napisać więcej o dodatkach do dorady (która sama w sobie zresztą jest świetna)? Ze zrobieniem i

Re: ryba w galarecie

jackk3 napisał: > Powinnas dac szanse lososiowi na barbie. No to, skoro polecasz, spróbuję za miesiąc, akurat będę w Stanach, tu u mnie za zimno na barbie teraz. Btw - kupiłam pięknego karpia ale takiego w galarecie zrobię kiedyś, jestem świeżo po przeprowadzce i wciąż "na kartonach", nie

Re: ryba w galarecie

Nie bardzo wiem, o jakie dodatki chodzi. Ja galaretę robię dość rzadko, więc niespecjalnie eksprymentuję, Filety gotuję w rosole na rybich resztkach, na dno miseczki kładę gotowaną marchewkę, groszek z puszki, plasterek jajka na twardo (albo przepiórcze) trochę chili drobno pokrojone. Jak kto lubi

Re: ryba w galarecie

Jackk3 Mieszkam na wyspie i korzystam z tego w pełni. Poza tym bardzo dużo podróżuję, przed chwilą wróciłam, za miesiąc znów lecę. 40 lat temu nie było mnie na świecie więc żadnych preferencji kulinarnych nie miałam :-) Lubię karpia, smakuje mi po prostu. Łososia tylko na surowo albo wędzonego. :-)

Re: ryba w galarecie

ale powoduje podagrę czyli dnę moczanową -- Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza histori

Re: ryba w galarecie

Jasne i rozumiem. W tym wlasnie sek ta 'tradycja' karpiowa to lata 50/60-te PRL. Nie bylo porownania stad karp byl gwiazda. Zydzi spopularyzowali karpia ale z dosc prozaicznego powodu - byl tani a 3/4 zydowskiej populacji przed wojna zylo w skrajnej nedzy. Jak ktos w rodzinie nie byl wedkarzem to b

Re: Która ryba lepsza w galarecie?

Obie ryby są dość chude, sandacz wydaje mi się delikatniejszy. Obie nadają się do zrobienia w galarecie. -- Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna. http://forum.gazeta.pl/forum/f,245979,Misterni.html Misterni

Która ryba lepsza w galarecie?

Chyba się wpiszę tym wątkiem w tematy nie-polityczne, bo wiem że niektóre forumki mają po kokardy polityki;-) Szczupak czy sandacz? Bo mam możliwość wyboru i nie wiem :-) Żadnej z nich nie jadłam w galarecie . Szczupak mi się kojarzy z tłustą rybą - nie wiem czy dobrze

galareta z rybą - pulpety

Właśnie się cieszę z nowego nabytku czyli maszynki do mięsa :-)) i zamierzam mielić rybę, pulpeciki i w galaretę... Może zasugerujecie jakie ryby, jak przyprawiać, jak zrobić galaretę - gotować głów bez Bozego Narodzenia mi się nie chce.... z góry dziękuję jeep -- YCDSOYA

Re: galareta z rybą - pulpety

ja też tak robię, wyjmuję ciepłą, często taką rybę robię w sosie tatarskim, chyba bardziej mi smakuje niż w galarecie, aż mnie naszło i jutro zrobię, ja dodaję do ryby ubitą pianę z białka, wtedy jest jeszcze lepsza.

Re: Która ryba lepsza w galarecie?

Bierz sandacza, smaczniejszy. -- Raz się wyzywają od downów innym razem od pedałów a jeszcze innym od uchodźców... Co w tym dziwnego? by wioskowy_głupek

Ryba w galarecie

. Staram się wyciągnąć resztę ości z ugotowanych kawałków ryby. Ryba w galarecie bez ości to jest to! Do czystego wywaru dodaję żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu) i ostudzam częściowo, ale nie można dopuść do stwardnienia galarety. Do przestudzonego wywaru dodaję

Re: ceny swiatecznej garmazerki

Kupiłam sobie wczoraj na kolację rybę faszerowaną w galarecie - bo uwielbiam, w mojej ulubionej garmażerce, gdzie wszystko jest prawdziwe i bez konserwantów - faszerowana jest z kilku gatunków ryb i prawdziwa galareta, za jedną porcję (150g) zapłaciłam 11 zł.

Re: No to co wyruciłyście po świętach?

Sporo zamroziłam, sporo zjedliśmy :) Wyrzuciłam trochę sałatki z makaronem - makaron się zepsuł, trochę ryby z pieczarkami zapiekanej ze śmietaną, bo zapomniałam wstawić do lodówki i chyba dziś wyrzucę kawałeczek ryby w galarecie, bo jakoś tak nie mam już do niej zaufania. Nieogryzione kości z

Re: Czego nie lubicie jeść?

Flaków - wzdrygam się na samą myśl, owoców morza, galaret mięsnych, surowego mięsa i surowej ryby, brukselki, brokułów, chałwy, bezy... Ale nie lubię, więc nie jem ;) za dzieciaka na szczęście mnie nie zmuszano do jedzenia nielubianych rzeczy. -- Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty

Ryba na zimno

Wątków świątecznych przybywa, to też się dorzucę - zawsze robiłam na wigilię czy rybę na ciepło. Teraz zachciało mi się inaczej, tak żeby nie było typowo obiadowo, ale nigdy takiej ryby nie robiłam. Jaka ryba i jak zrobić? W galarecie czy jak? Macie jakieś fajne sprawdzone przepisy, to poproszę

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

chętnie zgapię przepis od pomocnej forumki ;-) bo ja także poszukuję sprawdzonego, zwłaszcza przepis na klarowną galaretę przepisu, moja rybą będzie łosoś, mam fileta olbrzymiego, więc chcę go 'obskubać' po ugotowaniu. będziemy wdzięczne :)) -- Czasem trzeba dlugo isc,aby dojsc do siebie

Re: sniadania na caly tydzien

Przepraszam, odpowieź była do JAGI. Rybę w galarecie pare razy kupiłam w Biedronce i nawet była smaczne.

Re: Przyjeżdża siostra z mięsna rodziną

Jeżeli jecie ryby, to zrób ryby: w galarecie, po grecku, śledzia w oliwie, śledzia w śmietanie i w ogóle różne śledzie, sałatkę z tuńczyka, łososia w folii.

Re: galareta z rybą - pulpety

Też tak robię, ale ... Jeśli studzę w wywarze, to mi ta ryba tak nasiąka bulionem, że z niej cieknie i nijak nie da się pokroić, bo się rozpada. Co robić?

Re: galareta z rybą - pulpety

nada sie kazda ryba, sama bardzo lubie w tej postaci dorsza w rodzinie robilo sie ze slodkowodnych - u siebie nie mam dostepu na baze, jesli nie chcesz gotowac lebkow itd uzyj wywar jarzynowy, po ugotowaniu ryby dodaj zelatyne lub agar -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: galareta z rybą - pulpety

Masa musi być dobrze wymieszana, nie za rzadka, ale też nie za gęsta, a gaza starannie owinięta i związana. Po wystudzeniu wyciągam do odcieknięcia na kratkę, kroję gdy już nie cieknie. Trochę babrania z tym jest.

Re: galareta z rybą - pulpety

Choćby mintaj z morszczukiem. Zemleć, dodać cebulę też zmieloną, trochę bułki, jajko, sól, pieprz i trochę cukru. Masa musi być dobrze wymieszana, jeśli zbyt gęsta, dodać trochę lodowatej wody. Robię wałki, zawijam w gazę apteczną i gotuje w wywarze (cebula, marchewka, pietruszka) z godzinę na małym

Re: serio, po co te pierogi?

My uwielbiamy. Na wigilię w zasadzie mogłyby być tylko pierogi i smażony karp. Dla urozmaicenia jest tatar z łososia, ryba w galarecie i po grecku, jakieś ryby wędzone czy sałatka . W zeszłym roku po raz pierwszy była zupa, bo ugotowałam barszcz. Nikt się nie bawi w liczenie potraw. Lubię czytać o

Re: A ja bym chciała 12 potraw. ;)

Fajne menu, ale mi by brakowało ryby (albo kulek rybnych) w galarecie i śledzi w bardziej tradycyjnej postaci.

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Kiedyś zapisałam sobie taki link. Niewypróbowany, nie miałam okazji - za mało amatorów ryby w galarecie przy naszym stole. Galareta jak szklana tafla: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html

ryba mielona w galarecie - prośba o przepis

Witam! Na zamówienie Babci mam zrobić na Wigilię rybę w galarecie (dodam, że nigdy dotąd jej nie robiłam). Ponieważ Babcia starszą osobą jest i niedowidzi, najlepsza byłaby ryba w postaci przemielonych filetów - widziałam takie cudeńka, wyglądały jak babki z ryby zatopione w galarecie z warzywami

Re: Co kuopujecie do domu na święta (jedzenie), g

Jeśli święta mam wychodne to robię tylko pierogi i barszcz czerwony z uszkami. Nic więcej. Poza tym w lodówce są rzeczy na co dzień kupowane. Lub takie, które zabiorę ze sobą na te obiady czy kolacje gościnne. Po prostu nie ma sensu. Sałatki u mnie nie pójdą, ryby w galarecie ruszę też tylko ja

Re: Połowa stycznia

6 kawalkow smazonej ryby zamrozone i ostatnia porcja kapusty z grzybami, po rozmrozeniu - tyle zostalo jeszcze pop swietach/ Nroku. Dzis kupilismy tyklko wino. ale przedwczoraj M kupil wszystkie skladniki na kilkanascie miseczek galarety, na krupnik na podrobach (coz.... bedzie mial co jesc przez

Re: Co kuopujecie do domu na święta (jedzenie), g

Ja też na obiady mam z głowy, kupuję śledzia, łososia wędzonego i surowego, anchois, składniki na dwie sałatki, robię rybę faszerowaną w galarecie, indyka w maladze, sos tatarski, piekę schab ze śliwkami, jajka faszerowane i w majonezie .Robię też przeróżne koreczki. Dla siebie sajgonki i szynkę

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

Nigdy nic nie klaruję, gotuję rybę powolutku, a zalewając - po prostu przelewam wywar przez sitko. Galareta nie będzie nigdy przezroczysta, jeśli będzie za szybko gotowana, tak jak rosół. -- Pani była łaskawa mnie całkowicie nie zrozumieć; to jest wielkie nieporozumienie Drobiu mówię

Re: ryba bar

Ugotować z dodatkiem pieprzu (trochę, ja wypalam mielony), cebula jedna na dwie ryby, sól do smaku rosołu. Śmieszna ryba, bo rosół sam tężeje w galaretę, nic nie trzeba dodawać. Ości mało, wiec da się zjeść jako rybę gotowana jeśli ktoś lubi

ryba do galarety mrożona?

czy do ryby w galarecie mogę użyć ryby wcześniej zamrożonej? chcę kupić, oprawić i zamrozić bo mogę nie zdążyć kupić przed wigilią. Ale nie wiem czy to dobry pomysł? No i jaka dobra słodkowodna ale nie karp? pozdrawiam, monia

ryba w galarecie

Szukam przepisu na rybę w galarecie, ale od razu wywar mieszany z octem. Kiedyś jadłam. Była pyszna! Podobno robią taką na Kaszubach. Dziękuję.

ryba faszerowana w galarecie

Chcę zrobić rybę faszerowaną w galarecie tzn. taką mieloną w plastrach np. morszczuk lub mintaj albo panga a może trzeba mieszać różne? Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać ... Ratujcie!

Re: serio, po co te pierogi?

ryby- sledz, ryba po grecku, ryba w galarecie, karp smazony, do tego salatka jarzynowa i kapusta z grzybami. Barszcz z uszkami, a na deser kluski z makiem. Zazwyczaj wszystkich potraw sie nie podawalo, bo biesiadnicy mieli dosc. Sama robie 3 potrawy na wigilie- sledz pod pierzynka na przystawke

ryba (mrozona) w galarecie ?

czy można zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej?. Czy też będzie smaczna ?

Re: Dom Weselny Landa, Serock

Wesele mojego syna (18,06,25016 ) było zorganizowane perfekcyjnie. Jedzenie b. smaczne i ładnie podane plus do tego ryby w galarecie ( szczupaki). Na stołach świeże kwiaty w b. ładnych kompozycjach. Sala i podjazd przystrojony zgodnie z oczekiwaniami pary młodej. Właścicielka również organizuje we

Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrzebuję

chodzi mi po głowie taka ryba jaką robiła moja babcia gdzie na półmisku leżała rybka z delikatną galaretką ,taka robiona na takim bardziej płaskim nie w misce, ,macie jakieś takie sprawdzone przepisy ,niby w necie pełno ale ja nigdy nie robiłam to wolałabym swoje forumce zaufać w tej materii

Przepisy z białym pieprzem

dobre pomysły, wszystkie te produkty w życiu jadłam, jakoś tam doceniam, czasem pragnę zjeść znowu. Uważam jednocześnie, że często spotykane zalecanie dodawania białego pieprzu do ryb, mięsa, galantyn, galaret i sałatek jest marnowaniem surowców.

ryba w galarecie

Witam, Chciałabym zrobić rybę w galarecie ale nie karpia z uwagi na dużą ilość ości. Jaka ryba według Was byłaby najlepsza dorsz a może inna. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam świątecznie Ania

Re: ryba do galarety mrożona?

Nie ma żadnego problemu z zrobieniem galarety z ryby mrożonej. Zawsze tak robię, bo ryby kupuję wcześniej i mrożę. Nie znoszę stania w kolejkach przed samymi świętami, dlatego wszystko co można kupić wcześniej, to kupuję. Pozdrawiam.

ryba w galarecie

chcę zrobić na wigilię rybę w galarecie,cz w jak zrobię w środę to nie będzie za wcześnie. pozdrawiam świątecznie.

Re: Herbertowska "kwestia smaku"

Szkoda. Żal Twego pióra, ale i pióra marnować szkoda na to. Może "pióra by pożyczyć od Anuja" na tę całą galaretę z ryb? Miej się dobrze, udanej emigracji życzę i do napisania w lepszych czasach.

Re: ryba w galarecie

Dlaczego tak krzyczysz baky, nie chcesz to po prostu nie odpowiadaj na posta:( Mieszkam w małej mieścinie gdzie mogę zapomnieć o jakichkolwiek rybach poza morszczukiem czy śledziem i okazjonalnie pangą( oczywiście mrożonych) .Nie mam już możliwości by przed świętami jechać kilkadziesiąt

a najlepsze zakaski byly w Orbisie!

schab w galarecie, karkowka w maladze, tatar, tymbaliki z drobiu, jajko mollet w szynce, salatki miesno-jarzynowe, ryby w galarecie, slinka leci na samo wspomnienie :D

Re: sniadania na caly tydzien

*Mario tez w Biedronce kupilam w galarecie zdaje sie karpia ,smakowalo,ale za malo ryby bylo, *Jagusia pewnie wszystkim smakowal obiadek..podobny nieraz robie, a co do sniadan to masz racje Mario, kazdy je to co przyzwyczajony od dziecinstwa, tu co rusz nowe zestawy podaja,bo ponoc zdrowsze i

Re: Serio święta są takie pracochłonne?

- zupa rybna czy ryba w galarecie, barszcz, uszka, pierogi ze sliwkami,sprawienie sandacza by w wigilie go smazyc, nie zajma mi godzinytylko sporo wiecej.Samo upolowanie ryby wymaga czasu, bo nie wiadomo kiedy sandacza rzucą - w tamtym roku były tylko mrozone, a takiego nie chce. Nie gotuje duzo, ale to

Re: Chrzciny

ja robiłam chrzciny w Olimpii dwa tyg. temu. to moja druga impreza w tym lokalu i jak zawsze w 100 % udana. Jako jedyny lokal w Siedlcach mogę polecić właśnie Olimpię na ul. Janowskiej. Miła obsługa jedzenie smaczne. Ja zawsze zamawiałam dwa drugie dania + zupę, 7 przystawek (sałatki , ryby , coś w

Re: ryba w galarecie

Gość portalu: dusia napisał(a): > Czy taka ryba zalana wywarem w których > gotował sie tylko filet będzie smaczna? Wątpię, ale jeśli chcesz, to dorzuć warzywa - marchew, pietruszka, seler, por, może połówka małej przypalonej nad gazem cebuli. Możesz podrajcować bulionem w kostce... No

Re: ryba w galarecie

Podczepię się pod wątek bo i mnie ten temat interesuje.Mam filety z pangi, czy da sie zrobić z nich rybkę w galarecie? Tz bez wywaru gotowanego z łepach i innych rybich częsciach. Czy taka ryba zalana wywarem w których gotował sie tylko filet będzie smaczna?

JAK ZROBIĆ RYBĘ W GALARECIE??

BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA RYBĘ W GALARECIE, I JAKA NAJBARDZIEJ NADAJE SIĘ DO GALARETY,Z GÓRY BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ

A to nie jest ryba w galarecie?

Bo kurde na faszerowaną nie wygląda ;D Ja to znam pod nazwą rolada z ryby, najlepsza wychodzi z ryb niezbyt tłustych. W galarecie nie jadłam, ale własną głową świadczę, że o takową rybę z sosem tatarskim czy chrzanowym zawsze się zabijamy przy stole. -- "Inteligencja jest jak nogi: masz za

Z dedykacją, na później

tobie wbrew: Szuja - pióra by pożyczyć od Anouilh'a (od Anouilh'a) Szuja - by opisać co to jest za typ Szuja - kawał matrymonialnego zbója Z pieszczot dwója, nieudana galareta z ryb Szuja - najpiękniejszy kęs mi życia ujadł Szuja - toczył ze mnie hektolitry łez Szuja - cóż takiego uczyniłam mu ja Żem

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

Nikt nie wymienił węgorza a jest wspaniałą rybą w galarecie na leszcza bym się nie porywała choć jest jak dla mnie bardziej szlachetną rybą niż karp tylko te ościiiiii . Polecam węgorza lub pstrąga

Re: Sprawdzony przepis na rybę w galarecie potrze

aha ryba to bedzie pstrąg kupiony cały razem z głową ,czeka w zamrażarce aż znajdę przepis i się za niego zabiorę -- http://lb2m.lilypie.com/hXQep1.png

Re: święta na diecie

barszcz niezakwaszany, uszka raczej ok , biala maka lepsza na zoladek - razowa ciezsza do trawienia kapuste lepiej odpuscic ryba w galarecie , jak najbardziej, ryby pieczone rowniez salatka jarzynowa z olejem schab, bialy drob pieczony w rekawie - tluszcu wcale nie trzeba dodawac

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie używam. po przestudzeniu wywaru zalewam nim rybę i stawiam do

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

przepisowo i bardzo smacznie zapewne > ja gotuję kilka łbów z karpia(można teraz kupić na targu same łby) dla wywaru. > dodaję warzywa i w tym wywarze dopiero gotuję rybę, później rybę odcedzam, a > wywar jeszcze redukuję, aby galareta była bardzo ścisła. żadnej żelatyny nie > używam

Ryby w galarecie

W podobny sposób można zrobić galaretę z pstrągów - też pyszna, a dużo łatwiej niż z karpia usuwa się ości. Polecam tym, którzy nie przepadają za karpiem.

Jak przetrzymać rybę w galarecie?

Czy ryba w galarecie i galaretka drobiowa zrobione w czwartek wytrzyma mi do niedzieli ,kiedy będę miała gośći?Chyba jej nie zamrożę? /

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

bo przez gotowanie ryby otrzymuje sie naturalna galerete naturalnie scieta)w dodatku o smaku ryby ja dodalabym do gotowania rybi leb - zeby nie musiec dodawac zbyt duzo galarety "w proszku " - leb pogotowac mozna dluzej by galaretka byla scislejsza rybe wyjac po ok 5 minutach

Re: Ach, te smaki dzieciństwa...

Ja mam podobnie z przepisami mojego ojca. Gotował rewelacyjnie, do dziś rodzina wspomina jego udka faszerowane (cała tajemnica była właśnie w farszu, którego do dziś nie potrafię odtworzyć), wszelkie rodzaju ryby (pieczone, w galarecie, zupy rybne itp.), bo w nich się specjalizował, pieczenie

Ryba w galarecie

Jak nietrudno zauważyć za 4 tyg. już święta. W tym roku dla mnie nie do końca wesołe, bo daleko od domu rodzinnego, w wielkim, obcym mieście. Mimo, iż w kuchni będę zdana sama na siebie, chciałabym sprostać wymogom wigilijnego stołu i tradycji. Dlatego proszę Was o podesłanie przepisów na rybę w

Re: Ratunku! Przyjęcie urodzinowe i wymagania goś

Ciasto - proponuję bananowiec, niestety ma jaja, ale skoro to do przełknięcia to rób, bo proste. I da się upiec w dowolnym formacie oraz wetknąć weń świeczki bez problemu. Zrobiłabym jeszcze sałatkę owocową dla wegan z owocami świeżymi oraz suszonymi w dużej misce do nabierania. I rybę w galarecie

Ryba w galarecie

Składniki: 500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp) 750ml wody 50g marchwi 1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy pieprz 1 kostka bulionu warzywnego 24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania) 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki

Re: Jaka ryba nadaje się do galarety

ja robie w galarecie łososia, pstraga i dodaję przed zalaniem galaretka kawior nie wiem dlaczego mówicie o rozpadaniu i gotowaniu ryby o wiele szybciej jest zawinąc przyprawiona rybke wraz z ziołami w folie aluminiowa i włozyc na 20 minut do nagrzanego piekarnika a potem na pólmisek do tego

ryba w galarecie

urządzamy "składkową" rodzinną Wigilię - i ja w ostatniej chwili dostałam zlecenie na wykonanie właśnie ryby w galarecie - kupiłam karpia i pstrąga - i nie mam pojęcia co dalej - a moje książki ignorują ten temat całkowici POMOCY !!!!

Re: Pomocy ...potrzebuję

Sprawdzone pomysły na okołoświąteczne zimowe potrawy: pierogi, ale np z wędzonym pstrągiem terrina - warzywna albo z ryb, w obu wersjach z paru warstw (brokuły, marchewka, seler albo łosoś i np dorsz z natką) sałatka z ciecierzycy i pomarańczy sałatka z zielonych oliwek, granatu i orzechów

bylo o rybach w galarecie, pamietam, ale

jakkolwiek jestem mistrzem, khm khm... w obrobce pstragow i karpi to nie wiem ,czy w/g tych samym zasad przygotowuje sie wegorza- mam dostac z chinskiego supermarketu w sobote, jak beda pomozecie? -- Inny Swiat - Zespół Aspergera

Re: Ryba w galarecie

Podam wypróbowany przepis na karpia wigilijnego w galarecie. Potrzebne składniki: 1 karp ok. 1,5 kg 2 cebule porcja włoszczyzny bez kapusty łyżka żelatyny łyżka cukru łyżka rodzynek pół cytryny pieprz, sól Aprawioną, umytą rybę pokroić w dzwonka, lekko posolić. Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę

ladnie bylo podane,

Gość portalu: x napisał(a): > schab w galarecie, karkowka w maladze, tatar, tymbaliki z drobiu, jajko mollet > w szynce, salatki miesno-jarzynowe, ryby w galarecie, slinka leci na samo wspom > nienie :D chetnie bym miała!

Re: Czy potrawy świąteczne są smaczne?

Smaczne. Niesmacznych nie gotuję. Mrozić nie mam potrzeby. Z wyprzedzeniem jednodniowym robię jedynie karpia w galarecie aby ryba zastygła.

Re: * STYCZEN 2017*

Wszystko mam,zamroziłam po świętach,nawet pierogi ,nóżki w galarecie,bigos,pasztet, ryba po grecku i nawet makowiec.Usmażę tylko kotlety do ziemniaków. Nawet śledzie mam w oliwie,ale to już świeże.Syna z rodziną nie było na święta. Zawsze po świętach bierze mnie na śledzie.Ja już zjadłam kolację

Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezroczysta?

Brak mi slow juz do tej wscieklej galarety rybnej. Dlaczego ta cholera nie chce byc przezroczysta? Tak zeby rybke bylo pieknie widac? Tylko jakies odcienie szaroburowatosci mi prezentuje... Czy na koniec gotowania sie cos do nie wrzuca? (Tak jak np. surowy ziemniak do zaslonej zupy, czy cos w tym

ryba w galarecie- mętna galareta

mam pytanie o samą galaretę ( galantynkę? różnie mówią)moja wychodzi taka mętna, biaława, mało apetyczna, gdzieś kiedyś przeczytałam,że należy coś dodać, tylko nie pamiętam co to było, może Wy wiecie i podpowiecie;-)) dziękuję

Re: Zameczek Biesiadny Halinów k.Wesołej

jedzenie - to delikatnie mówiąc DRAMAT.Na stole półmisek zeschniętych, tanich wędlin, salaterka sałatki jarzynowej i gyros, trochę ryby po grecku i kilka zawiniętych szynek w galarecie.A przepraszam jeszcze "suchy" śledź z odrobiną cebuli - przyznam, że wyglądał tak biednie, że aż szkoda było go zjeść

Re: Wigilijne potrawy

u moich rodzicow kroluja sledzie, bo wszyscy je lubimy. sa wiec rolmopsy, sledzie w oleju, salatka sledziowa. oprocz tego ryby smazone i zamarynowane w occie, jakies ryby na cieplo. poza tym pierogi, kluski z makiem, makowiec, piernik, kruche ciasteczka. w pierwszy dzien swiat zwykle jest tylko

Ryba w galarecie. Kasza manna zamiast bułki?

Witam, proszę o pomoc. Robię rybę w galarecie, taką właściwie roladę rybną. Miałam gdzieś taki przepis, że do zmielonej ryby dodawało się kaszy manny. Podawał go Maciej Kuroń, w Moim Gotowaniu. Ale ile mam dać tej kaszy? Nie pamiętam, a było naprawdę pyszne. pomóżcie proszę. -- Pozdrawiamy G

Re: święta na diecie

Karp w galarecie. Zakwas barszczowy w zupie nie powinien zaszkodzić, ale możesz spokojnie zrobić barszcz z gotowanych buraków. Uszka/pierogi z rybą?

Re: Jak zrobić rybę w galarecie???

Jeśli mam całą rybę,a nie filety,to zaczynam od ugotowania łba z jarzynami i cebulą oraz listkiem laurowym,zielem angielskim (2-3 ziarnka) i pieprzem (tyleż),a wszystko to w niezbyt dużej ilości wody.Rybę do zalania galaretą dodaję do tego wywaru po ok.30 min.(przyprawiam go solą i/lub wegetą

Folia aluminiowa do żywności skorodowała.

W dwóch przypadkach pojawiły się wżery na styku z żywnością (pasztet i ryba w galarecie). W obu przypadkach potrawy były w stalowych naczyniach (ryba w nierdzewnym talerzu a pasztet w blaszanej foremce), więc podejrzewam, że wytworzyło się ogniwo aluminium - stal. Nie spotkałem się z tym wcześniej

Re: Jak dzielicie czasowo gotowanie na święta?

Pierogi zrobione w ubiegłym tygodniu i zamrożone. Kiełbasa zrobiona w piątek, jeden dzień podsuszona i uwędzona w sobotę. Wczoraj wędziłam szynkę wyjętą z solanki w piątek. Jutro zrobię rybę "po grecku" żeby zdążyła przegryźć się w sosie i rybę w occie. Pojutrze zrobię galaretę i makaron do śliwek

ile kalori ma ryba faszerowana w galarecie?? :)))

witam czy moze ktos wiem ile mniej wiecej ma kalori ryba faszerowana w galarecie - chodzi mi o ta co sprzedaja w sklepach - nie wiem jaka jest jej nazwa - kosztuje kolo 5zl.:))) -- "Love is a journey, not a destination"

Re: Dlaczego?Galareta(ryby)nie chce byc przezrocz

galaretę trzeba sklarować wpisz klarowanie galarety w google- wyskakuje milion instrukcji -- moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Re: Wigilia w McDusi a mama Marka?

A tak z okazji swiat - jak mi sie marzy, zeby pojawil sie w rodzinie ktos, kto powie "Nie, nie jem kutii. Nie znosze smazonych ryb ! U NAS na Wigilii byla zawsze grzybowa, barszcz i karp w galarecie i na naszej tez tak chce ! A w ogole to moja mama/babcia/siostra robi najwspanialszy na swiecie

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole

Monsters vs. Aliens

Wersja demonstracyjna gry Monsters vs. Aliens.

Monsters vs. Aliens umożliwia wcielenie się w czwórkę głównych bohaterów z filmu Potwory kontra Obcy - Ginormicę (ogromna dziewczynę), B.O.B'a (galaretę), Missing Link'a (pół-ryby pół-małpy) oraz Insectosaurusa (gigantycznego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - galareta z ryby

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin