Przeszukano 110 356 181 wypowiedzi na 4 057 forach

bigos - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Bigos

pia.ed napisała: > Przy jedzeniu bigosu powinni cudzoziemcowi odczytac > fragment z Pana Tadusza" pod nazwa "Polowanie" > oczywiscie po polsku ... Tego nie ma w "promocji Polski", ja to wymyslilam ... A jesli sie pytasz, co bylo o bigosie w "Panu Tadeuszu", to krotko

Bigos :-)

Na zakupach nagle ogarnęło mnie pożądanie bigosu. :-) Nie mogąc się powstrzymać, kupiłam ingrediencje i jutro od świtu będę pichcić. Miał być leniwy weekend, hahaha. :-))) -- Wywabiam plamy na schody i piore po mordzie Wysadzam skrzynki balkonowe *

Bigos

Bigos wiadomo - debeściak. Wypiłem całe wino przeznaczone do bigosu i dobrze. Zrazy zaciągane chlebem, flaki z kaczyną, ryby coś tam coś tam.. Życie.

Re: Bigos :-)

Jutka, narobilas mi apetytu na bigos. Nie pamietam kiedy ostatnio jadlam bigos, ale musialo byc to wieki temu.

Re: Bigos :-)

tez bym zrobila bigosu, ale brak mi towarzystwa do konsumpcji... Kotow nie udalo mi sie przekonac.. -- "Zyj dzis bo wczoraj juz nie wroci,a jutro moze nie nadejsc..."

Re: mdły bigos....

<Przecier pomidorowy do bigosu? Za to powinni obywatelstwo odbierać! Podpisuję się :) Przecier pomidorowy do słodkiej kapusty - rozumiem, ale do bigosu?

Re: mdły bigos....

ze słodkiej kapusty można zrobić danie pod nazwą: gotowana kapusta na pewni nie jest to bigos :)

Re: Bigos po mojemu

bigos najlepszy na 5 dzień -gdy juz dno w garnku widać ;) -- uprawiasz intelektualne disco polo. od dawna /by rzeka.suf/

Bigos

chyba wspomnialam, ze na Sylwestra zrobilam bigos. Jadlysmy go wespol-wzespol: dwie z Polski, diw tutejsze. Jedna tutejsza jadla po raz pierwszy. Dzwoni do mnie dzisiaj i mowi, ze dla swoich rodzicow zrobila w sobote...bigos:)) Musi smakowal jej. Oczywiscie wersja byla niemiecka, przepis z

Re: mdły bigos....

Lady, mój mąż jadł bigos całe dzieciństwo bez przecieru. Jak mu matka dawała bigos do internatu to sobie przyprawiał właśnie przecierem i dopiero wtedy był dobry. Jego zdaniem. U mnie w domu zawsze się dodawało przecier. I zawsze bigos wychodził dobry. -- "Sometimes you eat the bear, and

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

A zapytałas czy nastolatka i 3 latki będą jadły bigos i gołąbki? Może w tym jest problem

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Kto jada bigos poza swietami? A tak w ogole to pacan, bo przeciez zamrozic mozna jak najbardziej...

Re: mdły bigos....

Prawda. Spotkałam się też z takim bigosem ze słodką kapustą. Placków z cukrem nie cierpię, ale obywatelstwa nikomu za to nie odebrałabym ;p

Bigos

Mam pytanie ile mozna przwchowywac w lodowce kupiona kapuste kiszona? Jest jej prawie 3kg, soku malo, maz kupil w ponoedzialek i chcialabym dzisiaj gotowac bigos, ale zazwyczaj gotowalam od razu po kupieniu teraz jakos tak wyszlo,ze polezala mi te dwa dni. Najpierw byla w siatce, potem przelozylam

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

No coś ty, ematka robi bigos w 5 minut. A gotuje się sam. Całą wigilię ematka robi w 1 godzinę.

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

A zapytałaś ich czy w ogóle chcą ten bigos i gołąbki? Ja np. gołąbków nie znoszę, bigos ewentualnie mogę zjeść raz na jakiś czas, ale gdyby mnie ktoś uraczyła garem to też bym chyba wywaliła.

Re: mdły bigos....

Bigos z koncentratem, wypłukaną kapustą i śliwkami suszonymi zamiast wędzonych. Nie no, pizzę hawajską polaną majonezem też ludziska zajadają i twierdzą, że to kuchnia włoska...

Re: mdły bigos....

Odrobina przecieru do bigosu jak najbardziej, byle nie za dużo. Za to przecier do słodkiej kapusty??? Zbrodnia. Do słodkiej kapusty to wyłącznie prawdziwy pomidor musi być.

Re: mdły bigos....

Nigdy w zyciu nie ugotowalam bigosu, wiec moja rada jest oczywiscie wzieta z ... no nnie powiem skad ;-) Alle taki mam pomysl - moze jakiegos octu (jablkowego? winogronowego?) dodaj?

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

I co, ten ojciec mechanik widzi że szwagierka nagotowała gar bigosu i nie wpadnie na to, że: a) gar bigosu trzaby wstawić do lodówki albo wręcz przeciwnie b) gar bigosu stał przez noc w kuchni poza lodówką ale przecież nic temu bigosowi się nie stało, podgrzeje się i można zjeść? Nie, wziął i

Re: mdły bigos....

Dodaję do bigosu słodkiej kapusty i przecier i robię bez śliwek. Jest pyszny. Moja kuzynka robi tylko z kiszonej, tez jest dobry ale inny po prostu. Sąsiadka moich rodziców dodawała marchewkę pokrojoną w kostkę i tylko słodka kapustę. Też smaczny chociaż całkowicie inny. A moja tesciowa robi ze

Re: mdły bigos....

Jak można rozgotować bigos? Przecież to można i tydzień gotować i się nie rozgotuje. Na tym idea bigosu polega. -- Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić

Re: Bigos po mojemu

Yes Sir, bigos w lodowce czeka na podgrzewanie. Ale to jutro. Dzisiaj Indyk. -- “People say nothing is impossible, but I do nothing every day.” ― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

No tak. Niby dobrze chciała, ale faktycznie - ja mam na przykład na stanie siedmiolatka który bigosu nie tknie. Gołąbków też nie. Nie i koniec.

Re: Bigos po mojemu

No wlasnie, bigos kojarzy mi sie ze swietami Bozego Narodzenia I zima. Taka tradycja byla u nas w domu. Dlatego nie spowszednial. A najlepiej smakuje jak przygotowany jest na swieta I odgrzany na Sylwestra. -- “People say nothing is impossible, but I do nothing every day.” ― A

Bigos.

Czeka mnie w tym roku robienie bigosu. Dużych ilości. Sama nigdy nie robiłam więc podzielcie się Waszymi uwagami żeby wyszedł zjadliwy :) Robicie pół na pół? Czy tylko ze słodkiej? A może tylko z kwaśnej? Grzyby? Śliwki? Tylko mięso? Tylko kiełbasa? Wśród tylu internetowych przepisów nie mam

Re: mdły bigos....

Słodka kapusta z koperkiem to jest słodka kapusta z koperkiem, a nie bigos! -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Re: mdły bigos....

przystanek_tramwajowy napisał: > Przecier pomidorowy do bigosu? Za to powinni obywatelstwo odbierać! > Ja czasem dodaje czasem nie, nie jest to duza ilość a poprawi smak, ja nie daje śliwek grzyby tylko do smaku bo jak nasiona to jak obślizgłe ślimaki. -- ----------------- Życie ma ty

Re: mdły bigos....

bez przesady... to pewnie tak jak z plackami ziemniaczanymi...niektórzy z cukrem jadają inni przeżyc tego nie mogą....;) a bigos naprawdę pyszny.... -- Każdy dzień z pisem jeszcze głupszy od poprzedniego /by anetapzn/ czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: mdły bigos....

przystanek_tramwajowy napisał: > Jak można rozgotować bigos? może dlatego, że pod przykryciem gotowałam??? a. > -- Każdy dzień z pisem jeszcze głupszy od poprzedniego /by anetapzn/ czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: mdły bigos....

zawsze dodaję... Ty nie??? robię wg przepis taty mojego...lepszego bigosu nie jadłam nigdzie.... -- Każdy dzień z pisem jeszcze głupszy od poprzedniego /by anetapzn/ czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: mdły bigos....

Przecier pomidorowy do bigosu? Za to powinni obywatelstwo odbierać! -- Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

a moze on naprawde nie lubi bigosu, skoro zona gotuje swietnie i z pomysłem to moze wywalil zeby mu szwagierka nie kazała tego jesc pól tygodnia, moze wyszedł z założenia ze najwyzej zamówi pizze dla mnie cala kuriozalna sytuacje stworzyła autorka bo sie jakos do tej pomocy wzieła nie tak i za

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Bałtycki, ale to, co piszesz, nijak nie ma się do nierobienia chlewu w mieszkaniu oraz umiejętności powiedzenia szwagierce "dziękujemy ogromnie, kochana, ale bigos weź do domu, bo my takich rzeczy nie jadamy". Albo zamówienia żarcia przez telefon. Albo zrozumienia, że nawet jak zwykle żona ogarnia

Bigos z kapuśniakiem

"Jednak ludzie myślą." Myślą? Nie żartuj! Przecież to zaledwie intelektualny bigos połączony z kapuśniakiem i... rzepą! :-(

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Pomysł żeby gotować 3-letnim bliźniakom i 12 latce bigos jest zły. Wystarczyło zrobić naleśniki/kopytka zamiast gołąbków. To menu było naprawdę ... nieprzemyślane. Jak się chce pomagać to lepiej z głową bo później są takie historie. Chyba, ze to jakieś nietypowe dzieci i życzyły sobie

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Ale te 3-letnie bliźniaki miały przez kilka dni jeść w kółko bigos...? A 12-latka miała chałupę oporządzać? -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

ja jadam bigos poza świętami, to jakiś problem? Szwagra masz idiotę. -- To wszystko to jakieś średniowiecze, to jest niewyobrażalne ? stwierdziła aktorka, odnosząc się do proponowanych zmian zaostrzających ustawę antyaborcyjną. ? Byłam przerażona tym, jak w tej sprawie głosowały kobiety w Sejmie

Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

i lodówkę zapełnić. Pomiędzy sprzątaniem gotowałam bigos, gołąbki, zupy. Gołąbki zamroziłam. Zachodzę do nich dzisiaj, a bigosu nie ma! Czego nie zjedli to wyrzucili!!! Przez jeden dzień przejadł się im i prawie cały gar poszedł do śmieci. Ten idiota nawet nie wie, że można zawekować czy zamrozić

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

baltycki napisał: > Powinnas bigos podzielic na porcje obiadowe i pomrozic/zawekowac, chyba z golab > kami tak zrobilas? > Dobra kobieta jestes i taka pozostan... I nie sluchaj tych harpii :-D. > I co jeszcze POWINNA byla zrobic? Rzeczywiscie masa facetow jest kompletnie

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Nawet gdyby nie chcieli mogli zaproponować żeby połowę wzięła do siebie a nie wywalacgar bigosu. -- Każdy dzień z pisem jeszcze głupszy od poprzedniego /by anetapzn/ czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Powinnas bigos podzielic na porcje obiadowe i pomrozic/zawekowac, chyba z golabkami tak zrobilas? Dobra kobieta jestes i taka pozostan... I nie sluchaj tych harpii :-D. -- asmarabis napisała: Czy Newsweek i polityka to nie są gazety dla studentów? Od kiedy zostałam magistrem to nie zdarzyło sie

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

po co robisz takie pracochłonne rzeczy, gołąbki, bigos itp. Nie prościej gar pomidorowej na dwa/trzy dni + do tego jakiś ryż z kurczakiem, makaron itp.? Ja bym pomagała, bo przecież to w zasadzie najbliższa rodzina-dzieci siostry,ale nie ma co się tak katować wielogodzinnym staniem przy garach.

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

A Ty masz po kolei w glowie, żeby doroslemu pacanowi latać sprzatac i gotowac? Po co ? Niech sam sie ogarnia i swoje dzieci również. Nie musisz wykonywać wszystkich próśb siostry, troche zdrowego rozsądku by Ci sie przydalo. Bigos im pewnie nie smakowal. Teraz niech facet sam gotuje. Zajmij się

Re: mdły bigos....

bigos mojej babci wlać do gara szklankę białego wina, wytrawnego albo półwytrawnego. do tego wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i pieprzu. niech wywar naciągnie. na to wrzucić kapustę - pół na pół surową białą i kwaszoną. jeden wieczór duszenia. następnego dnia dodać

Re: mdły bigos....

kokoryczko napisała: > Prawda. Spotkałam się też z takim bigosem ze słodką kapustą. > Placków z cukrem nie cierpię, ale obywatelstwa nikomu za to nie odebrałabym ;p Moja mama dodawała, a to dlatego ze kiszona kapusta taka swojska była zawsze i nie wiem czy nie bała sie ze bedzie za

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

ana119 napisała: > A zapytałas czy nastolatka i 3 latki będą jadły bigos i gołąbki? Może w tym jest problem tym bardziej, że sama pisze: Żarli jeden dzień co smakował, a to, że siostra gotuje dania restauracyjne to przyzwyczajeni do innego dania każdego dnia. -- jako jedyny gatunek

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

Malo rozsadnie. Jak chcesz pomoc siostrze to sprzatnac dopiero tuz przed jej wyjsciem ze szpitala. Myslisz, ze to posprzatane teraz tak zostanie? A moze wzielas wakacyjny urlop? No i bigosy, golabki... chyba, ze naprawde lubisz gotowac ;) Mozna calkiem szybko zrobic jakies posilki nie zajmujace

Bigos po mojemu

kielbasy. 5. Dodaje pare suszonych sliwek. 6. Dodaje soli, pieprzu I papryki. 7. Wszystko mieszam I dodaje troche przegotowanej, goracej wody. 8. Po okolo 10 minutach obnizam temperature palnika I gotuje bigos przez 1.5-2 godzin pare razy mieszajac I dodajac przypraw . 9. Wychodzi cudo. **** Nie podaje

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Zmartwię cię. Bigos to w zasadzie francuska kapusta po alzacku. I w Polsce przyrządzany jest od XVII wieku.

Czy bigos jest zdrowy?

Czy bigos jest zdrowy? I jaki bigos, bo są setki przepisów na bigos. Podacie przepisy na najsmacznejszy? Nie musi być koniecznie najzdrowszy :D

Re: Pokłóciłam się ze szwagrem o bigos.

nagotowalyby golabkow i bigosu to sory ale to tez wyladowaloby w koszu bo moi takich rzeczy nie ejdzą, chyba ze jeden w swięta. mąż mój ma wzdęcia po kapuscie i naprawdę nienawidzi, a dzieci są nauczone jedzenia mięs i warzyw wiec raczej potrawki, pieczenie, ewentualnie pulpety wchodzą w grę. gdybym ja

Re: Bigos bigosowi nierówny.

Kiszenie i kwaszenie to to samo, nazwa zależy od regionu Polski, ale wiem co masz na myśli. Bigos z polędwicy? Hmm.. -- . -Z TDCI NA ST, a teraz italia z bananami-

Bigos

Nikt nie napisał o najważniejszym, a mianowicie mięsie a dokładnie mięsie z kością! Różne mięsa od wołowego po wieprzowe i to kości dają smaczek, tzn. ze szpiku wychodzi smak. Raczej nie dolewać wody do bigosu bo wyjdzie jakaś breja jak wcześniej napisała autorka. Natomiast dobrze jest świeżą

Bigos bigosowi nierówny.

Zależy kto robi i z czego. Więc nie wyśmiewaj się z bigosu, bo jeszcze kiedyś się zaskoczysz (dobrze przygotowanym). Ja jak gotuję bigos (czyli dwa razy do roku) wrzucam do niego kilogram wołowiny, kilogram wieprzowiny (w wypadku obu rodzajów mięsa - chuda polędwica) i kilogram dobrej, swojskiej

Re: Bigos bigosowi nierówny.

duze_a_male_d_duze_m napisał: > Kiszenie i kwaszenie to to samo, nazwa zależy od regionu Polski, ale wiem co ma > sz na myśli. Bigos z polędwicy? Hmm.. Jak już biedujesz, to może być ligawa (wołowina) i niezbyt tłusta szynka (wieprzowina). -- Ludzie mawiają o nim, że wygląda jak prosię

Re: Bigos

Ha! pl.wiktionary.org/wiki/tonka%C4%87

Re: Bigos

W rzeczy samej, niewiasto, w rzeczy samej. Trzydzieści lat nie słyszałem/czytałem słowa 'tonkany'. Od śmierci babci. ju mejd maj dej

Bigos

Rozumiem, ze stwarza sie przepisy do "skomplikowanych czy originalnych potraw" ale po co komu przepis na bigos, tego nie rozumiem. My robimu bigos "jako bigos". Mieszamy kapuste kiszona z biala, proporcja w zaleznosci od kwasnosci kiszonej, mozna pol na pol i bedzie zawsze dobrze. Dodajemy

Re: Bigos

O, pamiętam! Do zrazów zawijanych taki sos. A jeszcze pamiętam z dzieciństwa, ze najrozmaitsze mięsiwa piekło się na różne okazje razem w takiej wielkiej brytfannie i wieczorem dnia przedostatniego się właziło do tej brytfanny z kromkami chleba w łapach i jadło się najwspanialszą rzecz na świecie,

Re: Bigos

PIECZARKI na rany boskie.... Zgroza i gehenna... To już w absolutnej ostateczności, z braku suszonych grzybów - sprawdzają się suszone pomidory.... Ale PIECZARKI? No ale każdy ma prawo do takiego bigosu jaki sobie pościele, ehem, na jaki zasługuje :D Ja tu się ślinię na bigos Pytoński, bo mi

Re: Bigos

ja bardzo lubie pieczarki, wiec moze jak ktos tak je lubi.. ale do klasycznego bigosu tez wole suszone polskie grzyby. M. -- Połowa tego, co piszemy jest szkodliwa, druga połowa niepotrzebna. T. Bernard

Re: Bigos.

Robię z samej kiszonej, z mięsem (żeberko najczęściej), grzybami suszonymi, kiełbasą. W szybkowarze. Uwielbiam taki bigos.

Re: Bigos

Ja bigos gotuje z semej kiszonej, nie plucze, tylko jak sie zagotuje to wtedy odlewam. Nieraz 2-3 razy, w zależności od tego jaka kwasna kapusta. Z pierwszego odlania wode zostawiam i gotuje pozniej na niej bialy barszcz, pycha wychodzi. A bigos możesz spokojnie gotowac, jak kapusta bla w lodowce

Re: Czy bigos jest zdrowy?

kaz_nodzieja napisał(a): > Powoduje wzdęcia. A u mnie bigos nie powoduje wzdęć. Może masz chory żołądek?

Re: Bigos

Kapuście nic nie powinno się stać. U nas, ponieważ nie lubimy b. kwaśnego bigosu, na 2 kg kapusty kiszonej daję 1 kg kapusty słodkiej. Kiszoną lekko odciskam i jak wychodzi za mdły bigosik, to podlewam. Kiedyś odciskałam a nawet płukałam, ale to marnotrawstwo. Kapuchę z grzybami robię z samej

mdły bigos....

zawsze jak czegoś dłużej nie robię to na bank spierniczę....:( chciałam taki 3 dni gotowany no i dzisiaj próbuję a mdły... kapusta była bardzo kwaśna, aż buzią wykręcało, na szczęście jej nie wypłukałam.... i co? dogotować jeszcze kapusty?? juz mam dużo tego...i kapusta robi się bardzo rozgotowana a

Re: Bigos

Spokojnie rób ten bigos. Przecież kapustę po to m.in. się kisi, żeby można było ją długo przechowywać (oczywiście w chłodzie). W beczce to i całą zimę. Nigdy nie płuczę kapusty przed obróbką. Szkoda mi wypłukiwać jej smak. Natomiast kupuję w sprawdzonych miejscach, gdzie nigdy nie jest bardzo

Re: Bigos.

kiszona z dodatkiem słodkiej w ilości zależnej od tego jak kwaśna jest kiszona najpierw duszę kapustę z przyprawami - cebula, pieprz mielony, liść laurowy, kminek, czosnek (suszony), majeranek, nienawidzę łowienia z bigosu ziarenek pieprzu i ziela - tak robi moja mama... do tego jeszcze grzyby

Re: Bigos.

Ja robię "bigos wegetarianski" czyli tak naprawdę nie bigos, ale jest pyszny. Kapusta kiszona (ze sprawdzonego źródła) i zwykła mniej więcej pół na pół. Oprócz tego: podduszona cebulka, jedno starte słodkawe jabłko, polskie śliwki suszone (nie kalifornijskie), prawdziwki, przecier pomidorowy lub

Re: Bigos.

Robie bigos tylko z kwasnej kapusty, kapuste (wyplukana, pokrojona), wrzucam do brytfanny, do tego obsmazone mieszane mieso (karkowka, szynka, wolowina), sparzone suszone grzyby, kilka sliwek i moreli suszonych, czerowne wino polslodkie, przysmazony przecier pomidorowy, ziele ang, listek laurowy

Re: Bigos.

rzadko robię ale w bigosie lubię smak kapusty a nie mięsa, więc u mnie taki właśnie dominuje, traktuję bigos jako potrawę jednogarnkową, więc niedopuszczalne u mnie jest podduszanie czegoś na boku:) wychodzi doskonały, szczególnie jak nie pożałuję grzybów suszonych (zwykle mam ich niedobory, więc

Re: Bigos.

Dzięki za rady, dzięki za przepisy. Bigos właśnie ma być na później bo idzie w świat :) więc będę zamykać go w słoiki. Postanowiłam zrobić pół na pół> Zapytałam siebie jaki bym najchętniej zjadła ( bo sobie zostawię też na zimę) i stwierdziłam że za kwaśnego nie lubię ale za słodkiego też nie

Re: Bigos.

U mnie robiło się tylko z kiszonej, tylko z mięsem i grzybami leśnymi. U męża - kiszona ze słodką, koncentratem, pieczarkami, mięsem i kiełbasą. Robię bigos kompromisowy - z mięsem, pieczarkami i leśnymi, z małą ilością kapusty słodkiej (nie parzę). Mąż niby ukradkiem dodaje koncentrat. -- nie

Re: Bigos.

rada jaką dostałam od najlepszego gotowacza bigosu-mojego taty ;) wszystko co dodajemy do kapuchy ma byc przesmażone-czyli mięso, kiełbasa, grzyby, konc. pomidorowy oraz papryka-przyprawa w proszku-koniecznie. i faktycznie taki zrobiłam i był o niebo lepszy niz taki jak nie przesmażyłam produktów

Re: Jak bigos!

Bigos panie to potrafi byc bardzo niebezpieczny. Pogoni i tak czlowieka wymeczy ze koniec. Dlatego do bigosu obowiazkowo musi byc pol litra. Jak jest pol litra to jest nadzieja ze obedzie sie bez sraczki.

Re: Bigos.

Mnie najbardziej odpowiada kapustakiszona ze słodką w proporcji 1:1. Bigos robię różnie. Ostatnio bardzo nam posmakował z dynią, daliśmy też kilka świeżych śliwek, kminku oprócz soli i pieprzu. Koncentrat jak najbardziej, z nim zawsze. Mięso to kiełbaska ( niedużo )ale za to kawał fileta z indyka

Re: Bigos.

> Wśród tylu internetowych przepisów nie mam zielonego pojęcia co i jak robić Przypuszczam, że tu dostaniesz podobną liczbę różnych przepisów ;) Jak akurat robię bigos z kapusty kiszonej i słodkiej (pół na pół), kapustę kiszoną płuczę i odlewam raz po gotowaniu. Dodaję mnóstwo różnych rodzajów

Re: Bigos.

U nas z czystej kiszonej robi się kapustę z grzybami, bigos- z mieszanej pół na pół. Ja daję po prostu kapusty do gara, gotuję z przyprawami, winem, koncentratem pomidorowym, grzybkami (wcześniej podgotowane, wodą od grzybów podlewam kapustę dla koloru), śliwkami. Jak kapusta zmięknie- odparowuję

Re: Bigos.

ja robię bigos od zawsze z ksiąki "w staropolskiej kuchni" czyli, mozna powiedzeć, tradycyjny. Wg tego przepisu mozna wziąc także (lub wyłącznie) kapustę świeżą ale ja idę po najmniejszej linii i gotuje wyłącznie z kiszonej. Kapustę świeżą trzeba sparzać, szatkować czyli od groma roboty. kapustę

Re: Bigos - wasze przepisy

Jeśli już się zabiorę za bigos to gotuje musowo 3 dni. Mój przepis jest bardzo podobny do tego mojedania.pl/jak-zrobic-bigos/

Re: Bigos.

, wieprzowine, kurczaka, bazata i mieso z jelenia zapieczone razem. Zapach i smak nieziemski. Dodajemy tez suszone sliwki, troche wina i pod koniec przecier. Maz dodal nawet marchewke. Bigos robimy nie tylko na BN, ale tez sporo zamrazamy i mamy na potem. -- "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano

Re: Bigos po mojemu

a kapuste masz kiszona czy kwaszoną? -- uprawiasz intelektualne disco polo. od dawna /by rzeka.suf/

bigos-na czym podsmażacie??

na czym przesmażyć mięso-wołowe, wieprzowe potrzebne do bigosu??? -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Re: Bigos po mojemu

No to w USA tylko kwaszona. -- “People say nothing is impossible, but I do nothing every day.” ― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh

Re: Bigos po mojemu

A jaka to roznica ? -- “People say nothing is impossible, but I do nothing every day.” ― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh

"Polska młodzież prawicowa. W głowie bigos poglądów"

"Polska młodzież prawicowa. W głowie bigos poglądów"

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - bigos

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin