Przeszukano 110 360 968 wypowiedzi na 4 058 forach

babka ucierana - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

babka ucierana

W czwartkowym kuchennym dodaktu do GW jest przepis na babkę ucieraną z ajerkoniakiem. Czy ucierać jajka z cukrem = wyrabiać mikserem, czy trzeba ręcznie?. Ile czasu to trzeba robić? A może ktoś tę babkę robił i może napisać jaka mu wyszła... Mi wydaje się prosta, ale to może dlatego, że jestem

babka ucierana z mlekiem

Z mojej młodości najbardziej pamiętam,jak moja mama piekła babkę z kakao, do dziś pamiętam jej smak. Mama piekła ją na każdą niedzielę. Miestety wszystkie dostępne przepisy jakie posiadam, nie są nawet namiastką tamtej wyśmienitej babki. Pamiętam, że była to babka z przepisu umieszczonego na

Re: babka ucierana z mlekiem

A może poproszę o „pewny” przepisik na podobną babkę ucieraną/ubijaną z mlekiem i cacao.

Re: Ranking ulubionych ciast

ale chyba są dwie szkoły ucierania babek, jedna to z roztopionym masłem na koncz a druga to z masłem ucieranym z cukrem na początku, tak?

Re: Ucierana babka marmurkowa

wyglada swietnie i pewnie i tak smakuje przepis przypomina mi babki mojej mamy jedna uwaga ktora mam to pytanie po co mieszac ciasto drewniana lyzka moja babcia i moja mam robily znakomite babki i ja jako dziewczyna bralam udzial w tych procedurach i wiem ze ciasto z kakaem jest ciezsze i bez

Ucierana babka marmurkowa

drewnianej łyżki tak, żeby powstał marmurek. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180 st.C. Zimną babkę obsypać delikatnie cukrem pudrem. -- moje hafty mój haftowany blog u edysi przy kuchennym stole

Babka ucierana siostry Anastazji

Przepis z "Wielkiego żarcia" Trochę długo się do niej zabierałam bo babka jakoś zawsze kojarzy mi się z takim sypkim ciastem ja lubię bardziej wilgotne. No ale dziś zrobiłam i bardzo dobrze bo ciasto jest dobre i wilgotne. Na początku dałam mniej cukru bo stwierdziłam że jest za dużo, ale

Re: Słodycze na drugie śniadanie

yyy? a co ty robisz za ciasta? Czterowarstwowe tortowe z 4 rodzajami kremu? Profiterolki? Domowe francuskie?Wszelkie babki, babeczki, muffinki, ciasta ucierane.. nawet tarta, jak popatrzeć to tylko zmieszanie, ew. ubicie piany -- Wt, 24-01-2017 Forum: emama - Słodycze na drugie śniadanie

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

Szczęściara ma dostęp do jaj własnych kur, i na dodatek perliczek. -- Smaczniutkie przepisykulinarne Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

evabloggerka napisała: > Szczęściara ma dostęp do jaj własnych kur, i na dodatek perliczek. Oooo,to arystokratyczne jajka ;) bo ptakulce nie takie częste...chyba :) -- http://www.nordicshow.se/res/default/helge.gif

Re: Babka ucierana siostry Anastazji

Własne jajka? Znaczy się od kur własnych, czy jak? Całkiem całkiem ten ucieraniec. Obecnie preferuję kruche słodkie wypieki (albo listkowe), ale kiedyś się zajadało takimi. -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Re: babka ucierana

W tym watku jest ciekawy przepis: lacznie z uwagami dot. wykonania. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40006646&v=2&s=0

Re: babka ucierana

Przed polaniem lukrem, smaruje babke po calej powierzchni podgrzanym dzemem morelowym, pomaga dodatkowo zachowac wilgoc i nadaje ciekawego smaczku.

Re: babka ucierana

Ja robilam juz dwa razy. Najpierw ubijam jajka z cukrem mikserem az beda puszyste, potem, wciaz ubijajac mikserem, dodaje reszte skladnikow, make tez mieszam mikserem, ale krotko, az masa bedzie gladka. W moim przepisie mam tylko inna ilosc oleju - 3/4 szkl, i wydaje mi sie, ze to starczy. Aha, i

Re: babka ucierana

przepis jest zaraz jak wejdzie się na stronę GW - kuchnia i wygląda tak: Składniki: - 15 dag mąki ziemniaczanej - 10 dag mąki pszennej - 5 jajek - 20 dag cukru pudru - 2 cukry waniliowe (3.2 dag) - 1 szklanka oleju - 1 szklanka ajerkoniaku - 1 proszek do pieczenia - 1 esencja waniliowa - szczypta so

Re: Czy na urodziny musi być tort?

Jadłam wczoraj przepyszny tort: ciasto smakujące jak babka ucierana (a nie tradycyjny biszkopt) przełożone masą na bazie jakiegoś serka (mascarpone?) i w masie zanurzone mnóstwo świeżych owoców, jedna warstwa malinowa druga jagodowa. Pyszne, lekkie, wilgotne, orzeźwiające, obsypane białą

Re: ciasto rośnie nierówno - pomocy

proszek do pieczenia to nie taka znowu trucizna, sa gorsze ale ciekawa jestem jak wyrastaja Ci placki i inne ciasta ucierane, keksy, pierniki, babki itp. Bo biszkopty, kruche, drozdzowe to sie rozumie samo przez sie :)

Re: babka ucierana z mlekiem

25 dag mąki 25 dag cukru pudru 3 jajka 1 mały proszek do pieczenia 1/2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka Masło lub margaryne ucieramy z cukrami i żółtkami. Do dobrze utartej masy dodawac na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Z bialek ubic piane i

Re: robot KA a dodawanie ubitych białek by nie op

Złośliwiec, jeszcze jedno pytanie, mam użyć rózgi czy mieszadła ? Na stronie KA piszą, że do ciast ucieranych jest mieszadło, Ty piszesz o rózdze. Nie pognie się przy ucieraniu margaryny ? Dzisiaj planuję zrobić jakąś babkę.

Re: Proste i szybkie ciasta dla dzieci

U nas hitem sa babki - czekoladowa, kokosowa, cytrynowa, ucierana z nutella. Oprocz tego murzynek i ciasto piernikowe.

Re: Pieczenie ciasta z ręką w gipsie

obierac i kroic rabarbar jedna reka? Od siebie polecam wszelkie babki ucierane mikserem np. z moich wypiekow babka z herbata lady grey - pyszna, jajka w calosci potrzebne, bez krojenia, obierania, mikserem zamieszac wystarczy.

Re: Jakie ciasto do formy w określonym kształcie?

Najprędzej jakieś ciasto ucierane. Tu zresztą masz nawet na zdjęciach babki upieczone w różnych fikuśnych formach: www.mojewypieki.com/kategoria/babki-i-ciasta-ucierane/1

Re: ciasto rośnie nierówno - pomocy

Babek, keksow itp, nie pieke :-) Mam w domu alergika na chemie, konserwanty i staram sie unikac "dokladania" trucizny ;-) do jedzenia. Pieke serniki, biszkopty ucierane na parze (ten biszkopt to dobra baza do wielu ciast), mnostwo kruchych ciast, ciasteczek i od czasu do czasu drozdzowe

Re: ciasta z maszyny

> Ciasto ucierane jak najbardziej, ale wychodzi niewielkie: Z jakiej ilości mąki piekłaś, i jak gęste ciasto? Takie typowe dla babek ucieranych? U mnie to katastrofa była (mój post niżej), ale może zrobię jeszcze jedną próbę. --

Re: Pierniczki 2015

jakiś dołączony do instrukcji używania. My robimy ze zwykłego ucieranego ciasta, jak na placek z owocami, czy babkę.

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170°C. Możemy zwiększyć

Re: 12 potraw

kostke masla, starta skorke z cytryny, moze rodzynki czasem czy skorke pom, DO MALAKSERA jaki to uciera 10 min, dodaje te bialka delikatnie, wstawiam wode do zaroodpornego naczynia i na spod piekarnika, wyzej wysmarowana blache z sernikiem) babka piaskowa to tez 15 min ( ja robie metode 200 g masla

Re: masło się "rozwarstwilo" przy ubijani

Każda masa tłuszczowa się "zwarzy", jak ubijając dodasz do niej wody, a białka to jest woda. Dlatego w klasycznych przepisach na ciasto kręcone masło (tłuszcz) uciera się z cukrem i żółtkami, następnie dodaje przyprawy smakowe jak olejki i kakao, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszając

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

żółtka z cukrem, aż zbieleją i zgęstnieją, przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia makę. Dodawać stopniowo na zmianę z mlekiem, w którym należy poprzednio namoczyć szafran. W końcu dodać cukier waniliowy, sól, cytrynową skórkę oraz roztopione lecz ostudzone masło. Wszystko ra- zem ucierać około 1

Re: baba z ajerkoniakiem

ugotuj.to/ugotuj/23250230/babka+ucierana+z+ajerkoniakiem/p/ Ja mam wersję papierową:) z proporcjami mąk po 12-13 dag. Babka nie jest słodka, bo dominuje smak ajerkoniaku.

Kołduny, pierogi i inne przysmaki

małżonka, a kiedyś matka i babka (to ich szkoła kulinarna). Wg ich zaleceń, pierogi ruskie robimy następująco, wg opowieści małżonki: Wsypuję do sporej miski dwie szklanki maki pszennej, dosypuję jedną płaską łyżeczkę soli, wlewam dwie łyżki oleju i to wszystko zaparzam jedną szklanką wrzącej wody

Re: Jaki macie drobny sprzęt AGD

Blender z akcesoriami - mozna sobie wpiąć końcówkę do ubijania/miksowania, siekania, tarcia itp; toster; gofrownica; maszynka do mięsa; czajnik elektryczny; parowar; duży malakser z mnóstwem akcesoriów dostałam kiedyś w prezencie i też używam np. do wyciskania owoców na soki, ucierania mas do

Re: Czy bajeczny wygra z domowym muffinem?

Liczy sie precyzja.I dlatego wielu osobom beza nie wychodzi.I rozne inne bardziej niz babka czy ciasto ucierane skomplikowane tez.Bo wazna jest temperatura skladnikow i czas-w bezie trzeba dobrze ubic białka- nie za słabo i nie za mocno.I powoli precyzyjnie sypac cukier i ubijac, ubijac, ubijac

Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny?

A proszę bardzo - Mojewypieki.pl:) W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co trzeba rozpuścić 6 łyżek masła:)

Re: pieczenie ciasta

Z dość starej biszkoptżki tłuszczoweczeniu ciast: Drożdżowe - blacha lub forma natłuszczona - najlepiej zawsze prawdziwym masłem Kruche zagniatane - nieposmarowana lub bardzo cienko natłuszczona Kruche ucierane - natłuszczona posypana mąką Półkruche placki - natłuszczona Półkruche babki ucierane

Re: B.dobry przepis na babkę ucierana tzw.marmurk

Ja mam b. dobry przepis, ale w domu, a ponieważ przed nami weekend, moge go podać dopiero w poneidziałek :(

Re: mazurek kajmakowy

Podaj proszę dokładne proporcje tej masy, ile śmietanki, jakiej, ile cukru itd. Ile trwa z grubsza, zanim masa zgęstnieje? Ile masła? Ucierasz mikserem? -- Może babka ma już dorosłe dzieci, to teraz będzie pawiami zycie uprzykrzać. by m_incubo

Re: B.dobry przepis na babkę ucierana tzw.marmurk

reniaszka napisała: > To będę czekała! Z góry dziękuję! Wejdz na strone: www.kuchnia.3miasto.pl www.mniammniam.pl/szkola.php www.gazeta.pl.kuchnia Powodzenia i smacznego.Malina

Re: no i popekala

Ale jaka babka? Ucierana czy drożdzowa? -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Re: robot KA a dodawanie ubitych białek by nie op

W pierwszej kolejności to będzie tradycyjna babka marmurkowa ze strony Moje wypieki. Link nie wskoczył. Robiłam już 2 razy, pierwszy raz to był niewypał ale za drugim razem już wyszła pysznie i znowu mam na nią chęć:). I nawet widzę, że przepisu nie trzeba zmieniać bo jaja daje się całe ale już

"gliniaste' ciasto

uczę się piec ciasta - ostatnio ucieszyłam się, że już nie zrobił się zakalec albo nie spaliło się ale wyszło ( korzenne - ni to babka ucierana ni to piernik) ciężkie, gumowate jakby. Brak lekkości i soczystości. (Mąka wrocławska, margaryna kasia, szkl. mleka, jajka) Co mogło być przyczyną

Re: Pół kilo masy marcepanowej - do czego użyć

nie, nie sadze aby to ciasto nadawalo sie na tort. to b. fajne ciasto typu babka ucierana ktore dzieki dodatkowi marcepana dlugo zachowuje swiezosc. swietne do popoludniowej kawy. na tort to raczej bardziej biszkopt sie nadaje chyba. -- Gesslerowa w kosciele

Re: Co upiec?

Kuchni, z Galerii, a bloga, czesto korzystam, ale tez nie zawsze wychodzi co nie co jak powinno. Ladnie mi sie pieka drozdowe wszelkiej masci, kruche, pierniki, ale juz z wszelkimi ucieranymi jest klopot, przez piekarnik i gaz jak nic. Sernik np pieke nawet i 2,5 h! drozdzowe tez dlugo, pizza zeby byla

Re: A może jedzynie

BABKA CZARNA 3 szklanki cukru, 1,5 kostki margaryny, 4 łyżeczki kakao, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj Cukier, margarynę, kakao i wodę razem zagotować w rondlu, Chwilkę gotować mieszając. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić. Do

Re: Czy wiecie jak upiec pyszne ciasto?

Jak bardziej skomplikowane to cukiernia, jak babka ucierana, to w domu mikserem. -- Długa droga od zakochania do miłości...

Re: Marshmallows sa dobre...

Żelki czarne haribo i kwaśne spaghetti. Z cukierków: kasztanki i trufle, krówki, ale ciągnące. Cukierki jem rzadko, muszę mieć dzień, ale kasztanka nie odmówię. Keks z lokalnej cukierni- więcej bakalii, niż ciasta. Babka cytrynowa. Ucierane z owocami (nie drożdżowe, babkowe). NYC Cheese cake

Re: Ciasto dla Chińczyków- pomocy

Moim Azjatom, co prawda nie Chińczykom, smakują bardzo wszelkie ciasta piaskowe, ucierane babki itd., keksy. Słone masło tym ciastom nie szkodzi (według mnie). I są łatwe.

Re: No a jakich ciast NIE lubicie?

Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi

Babka mi nie rośnie!

Co robić, żeby ciasta ucierane ładnie rosły? Trzymam się ściśle przepisu, babka rośnie w piekarniku, a pod koniec opada. Albo wina piecyka (nie mam termoobiegu, tylko góra i dół), albo nie mam ręki, albo? :(

Re: mam pomysła :D

Pieczenia babki ? Babki ziemniaczanej ? Jak ja to lubię !!! Mogę obierać, ucierać, ( najlepiej maszynką), a jeść lubię najbardziej. Pyszna jest też taka podsmażana na drugi dzień.( o ile coś się zostanie )

Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny?

ella_nl napisała: > A proszę bardzo - Mojewypieki.pl:) > W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co tr > zeba rozpuścić 6 łyżek masła:) Super, dzieki, już wiem, co zrobię w weekend (ciasta świąteczne się pokończyły ;-)) -- R.

Re: Babka

> Nie, nawet nie powinna, bo nie mamy w domu odpowiedniej maszyny, a mama nie zag > niecie, nie da rady ;(. Que? > Najlepiej, żeby mikserem się wszystko ładnie utarło i ślicznie upiekło bez zaka > lca :). To co za problem bylejakie ciasto ucierane wsadzić do formy na babkę

Re: Watek obiadowy:)

+ bitki, makaron/ziemniaki, kapusta duszona + babka ucierana -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer 62,3

Re: robot kuchenny-co macie, co polecacie?

sprawdziłam jeszcze sokowirówki ale blender działa bez zarzutu a maszynę kocham za ucieranie ziemniaków na placki czy babkę. Aha, przy większej ilości ciasta góra robota lekko "chodzi" ale to podobno normalne.

Babka idealna

Przepis beznadziejny na pewno nie wyjdzie. Babkę trzeba ucierać 50 min i to trzeba napisać,bo będzie zakalec.Każde jajko 10 min Białka ubić osobno i dodać na końcu ucierania,potem wsypać mąkę i delikatnie wymieszać Szklanka oleju i szklanka ajerkoniaku to zdecydowanie za dużo.

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

pytanie z serii idiotycznych...

by zachowac kształty, bo mam koncepcje na ich ozdobienie. Ciastko ma byc typu babka ucierana.. Chyba, ze polecicie jakieś inne - byle nie maślane, bo i tak będzie na oleju lub margarynie (musi) -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Przepis a pyszna mieciutką babke prosze piekn

Ja dziś, poniższy sernik machłam, 5 min roboty, sobota czy nie jeść się chce;) www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-herbatnikach Wracając do babki, tę lubię, ekspresowa jest::) www.mojewypieki.com/przepis/babka-jogurtowa I generalnie te wszystkie też;) www.mojewypieki.com/kategoria/babki-i-ciasta-ucierane

Biszkopt cynamonowy

z biszkoptem to raczej nie ma nic wspólnego ;). powiedziałabym ,że odmiana babki ucieranej,;)))))))))))))

soczystość wypieków

- Od czego zależy soczystość ciasta ? Wychodzą mi albo zakalce albo suche, "szorstkie" a więc mało smaczne...Lubię babki ( chyba nie piaskowe) ale nie mogę dorównać tym, które piekła moja ś.p. Mama... - Jaka mąka najbardziej odpowiednia ? Ja daję tortową.... - Jaka jest różnica między dodaniem

Re: Kruche za kruche

wplywa dobrze na kruchosc, a ucierane babki to juz w ogole z zakalcem wychodza, dlatego teraz wszelkie keksy, marmurki, zebry itp wypieki pieke w maszynie do chleba, a piekarnik zostawiam na kruche (cisteczka sie lepiej wypiekaja), drozdzowe (tym akurat taki piec sluzy), serniki, pierniki i makowce

Re: Truskawki:-)

daxter napisała: > dodaję zdjecie babki przepis w/w watku archiwalnym :) czyli ciasto ucierane u Ciebie nazywacie babką? -- Bożena Kobieta to nie płeć,to zawód.

Re: ciasto drożdżowe - pytania maniakalne

Można dodawać kakao. Moja mama piekła babkę drożdżową z dodatkiem kakao i z wyglądu przypominała babkę ucieraną, tzw. "marmurek".

Re: Debiut piekarniczy :)

blachę: www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana Bardzo proste są jeszcze muffiny, ale trzeba mieć do nich formę. Ewentualnie jakaś zwykła babka ucierana, np. zebra: www.mojewypieki.com/przepis/tradycyjna-babka-marmurkowa

Ustalmy podstawy

Jaka ta konsystencja ma byc? Mikser mi nic nie mowi, nie posiadam. Jak biszkopt? Jak drozdzowe? Jak babka ucierana? Chwilowo mam pacie pomiedzy drozdzowym, a babka, nie pozera lyzki jak babka, ale nie ma tej fajnej miekkiej struktury drozdzowego. a masz cos wytrawnego? Bo zadnych slodkosci nie

Re: Drożdżowy zakalec

Mi drożdżowe zawsze wychodzi więc nie poradzę, zawsze robię na świeżych drożdżach i nie zamykam okien ;) przykrywam sciereczką Za to często nie wychodzi mi zwykła ucierana babka, wiec jak na razie nie robie ;P -- --- tablica.pl/oferty/uzytkownik/1G70/

Do macepana bym może nie przyrównywała, bo...

... akurat nie cierpię tego "świństwa", ale... zakalec w ucieranym cieście, to jest dokładnie to, o co chodzi! :D Jak nie lubię słodyczy i ciast (z wyjątkiem mało-słodkiego sernika bez spodu albo takiegoż sernika na zimno), tak zakalec z kręconej piaskowej babki np. zawsze mi smakował

Re: Placek ze sliwkai (mrożonymi)

Też nie rozmrażam śliwek. A najczęściej robię ucierany placek - taki przepis podobny do babki piaskowej.

Re: Babka cytrusowa - kolejne niepowodzenie

więc kolejne pytania, bo niestety moje wymagania co do wypieków nie idą w parze z umiejętnościami... Czy przy tego typu ciastach czas ucierania jajek z cukrem ma znaczenie? Trzeba je ucierać długo czy wręcz przeciwnie - raczej krótko? Babkę piekłam 50 min. w 180 st. Czy jeżeli piekłaby się w, powiedzmy

upadła babka

Dlaczego ciasto na babkę pieczone w prodiżu najpierw ładnie wyrasta, rumieni sie a po upieczeniu opada i jest jednym wielkim zakalcem ? Już całe serce wkładam, ubijam, ucieram i zonk :( Na 2 szkl. mąki daję 200 ml.mleka albo yogurtu, jaja ubijam całe albo ostatnio białka osobno na sztywno

Re: no i popekala

Ale jaka babka? Ucierana czy drożdzowa a co to ma do rzeczy? -- ******** Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.

Re: Marmurek? Ciasto ucierane?

Babki marmurkowa i cytrynowa w pas się kłaniają:) Normalne - ucierane... Ja tam (rzadko co prawda) robię takową żyrafą Brauna. Da się.... I bynajmniej na puch nie ucieram.... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Dobry przepis na sernik

o jest tradycyjny sernik z przepisu babki prababki przekazywany kolejnym pokoleniom w mojej rodzinie, jest przepyszny - spróbujcie: ucieram 1 i 1/2 szklanki cukru pudru z 8 żółtkami (mikserem) dodaję masło roślinne i 1 kg sera (ja kupuje te sprzedawane w kubełkach), dodaje rodzynki sparzone i

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

A to zależy : Po pierwsze- na święta wszelakie chcę zjeść to, co lubię najbardziej. A najbardziej lubię ucierane cytrynowe, wilgotnego murzynka i sernik nowojorski- te są moje - plus rewelacyjny keks z okolicznej cukierni (mieli też cudowną babkę jabłkową, której nie potrafię powtórzyć, a którą

Re: Skubaniec Pleśniak - jak zwał tak zwał

To nie do końca prawda z tą margaryną. Do dzisiaj pamiętam wypieki mojej mamy tylko na twardej margarynie mlecznej, takiej do smażenia. W latach 50-tych i 60-tych nie było innych margaryn typu Palma, Kasia, czy Maryna. Babki ucierane były jak puch, ciasta kruche - niesamowicie kruche, drożdżowe

Re: moździerz - macie, używacie?

Też mam moździerz, który jest chyba najstarszym elementem mojej kuchni. Nie oddałabym za nic. Używam choćby do ucierania szafranu do babki drożdżowej. Ostatnio rozgniatałam herbatę matcha - okazało się że mam nie tak drobną jak trzeba. Generalnie przydaje się, nie wiem czym można by go zastąpić. A

Re: Kulinarne hity i sekrety Waszych babć

sosu,niby banał maka jaja i mleko - ale diabeł w proporcjach - mi nigdy nie wyszły, ale żaden gulasz nie smakuje tak, jak ten z jej kluskami. No i babka ucierana... Babcia żyje, ma się dobrze i jest blisko na szczęście - więc jeszcze podkarmiam te swoje wspomnienia z dzieciństwa. BTW - w innych

Re: Surowe ciasto

Nie - ze stojącego ucieranego ucieknie powietrze wtłoczone przy ubijaniu jajek czy tam masła. Im dluzej będzie stało, tym mniejsza szansa na udany wypiek. A moze zmodyfikuj tradycję tak, jak swoje zycie? Moze zamiast babki zrób coś, co może czekać, np kruche spody do kajmakowych

Re: Grube rodziny - obzarstwo czy jendak nie ?

, siedząca praca do której dojeżdżamy samochodem czy innymi środkami transportu, w kuchni prace zastępują nam roboty kuchenne, maszynki do mielenia itp. Nasze babki nieźle musiały się namęczyć robiąc ciasto, ubijając ręcznie pianę czy w makutrze ucierać masy ;) za nas robi to maszyna. Więc już jestesmy na

A wiecie, że (o gastronomii będzie tym razem)

te wszystkie ciasta z kartonów do samodzielnego wypieku, np kopiec kreta czy jakieś babki, to one wcale nie są łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne domowe? Też trzeba jakieś jajka, margaryny, mleka, ucierać, ubijać itp. Myślałam, że wystarczy wodą rozrobić i gotowe a tu nie. To jaki z

Re: Kruche ciasto - problemy

maslo spokojnie mozna zastapic smalcem i do slodkich wypiekow. Moja mama nie piekla prawie wcale ciast. Jedyne to byla babka ucierana w prodizu albo szarlotka w lecie, bo w ogrodku przy domu mielismy jablonke. I wlasnie kuche na szarlotke robila przewaznie ze smalcem. Teraz mieszkam na poludniu

Re: Jakie ciasta pieczecie?

Moim ulubionym ciastem jest SERNIK. Toteż wykonałam sernik + babkę ucieraną + salceson rodzynkowo - orzechowy. Do tego dokupiłam makowiec który schowałam do zamrażarki i wyjmę dopiero w stanie wyższej konieczności czyli jak tamte ciasta zostaną zjedzone. Mazurków nie lubię, w ogóle nie lubię

Re: makowiec

najwyżej jedno, do biszkoptu, babki ucieranej i sernika owszem tak, ale ubite na pianę, bo dają puszystość i lekkość ciastu.

Re: Jakie polskie ciasto polubią Anglicy?

Nie wiem na ile to pomoze; moj maz Anglik i jego rodzina nie znosza polskiego sernika (buuu), natomiast bardzo im smakuja wszelkiego rodzaju ciasta ucierane typu babka marmurkowa z polewa czekoladowa, cytrynowa, krucha szarlotka tez nie pogardza. Na blogu Dorotus znajdziesz mnostwo swietnych

Re: Niekoronowaną królową świątecznego stołu jest

Panettone-wielka ,nafaszerowana konserwantami babka.Tylko opakowanie jest ładne,wewnątrz koło babki-woreczek z cukrem do samodzielnego posypania:))Nie ma porównania do naszej drożdżowej,czy ucieranej babki:))widziałam jak jeszcze w czerwcu niektórzy posilali się babką ze stołu wielkanocnego:))

Re: najmniej pracochlonne i czasochlonne ciasta:)

Wszelkie babki ucierane oraz muffiny. Chociaż muffiny powinny być wymienione jako pierwsze:) -- "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca" Bobralus, Forum Kuchnia

baba z ajerkoniakiem

godzinę - dziś ciasto wymagało dłuższego pieczenia (nie wiem, dlaczego?). Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem itd. Wszystkie składniki miksuję, nie ucieram w makutrze. Piekę w formie kamionkowej. Babka nie wysycha - długo utrzymuje świeżość (zwykle szybko znika:)) Smacznego:)

Smaczny i zdrowy chleb gryczano - jaglany [WIDEO]

Smaczny i zdrowy chleb gryczano - jaglany [WIDEO]

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - babka ucierana

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin