Przeszukano 110 583 350 wypowiedzi na 4 100 forach

20 dag - pozostałe wpisy

Soruj: wg trafności wg daty

Re: Ja sie nie znam ale miesiac za 1000zl.

Czemu makaronie ze smalcem? Ziemniaki- 1zł 70 dag schabu- 10 zł marchew, seler, śmietana -3zł 2 chleby - 6 zł masło - 4 zł 20 dag sera - 4zł 20 dag wędliny 4zł

jak odmierzyc 20 dag miodu??

Mam 1000g miodu i nie mam pojecia jak odmierzyc 20 dag moze ktos pomoze, bede wdzieczna

Re:>> KARNAWAL 2017 <<

;> 30-35 dag marmolady różanej (lub innej ulubionej) >> 1 cytryna >> 20 dag cukru pudru Czytaj więcej:

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

prowizorycznie podziel pojmnik w którym masz ten miód na 5 częsci... Sylwio - 20dag to 200 g... -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

20 dag mąki to 1 i 1/3 standardowej, peerelowskiej szklanki (1 szklanka - ok. 15 dag) :) -- mój suwaczek

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: A może wątek kulinarny IX

. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin. Owoce zmiksować z 7,5 dag cukru. Przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim

Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

BULION Z KLUSECZKAMI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 50 dag mięsa rosołowego - mieszanego, 20 dag włoszczyzny, 20 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, papryka do smaku Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli, pieprzu i gotujemy wywar. Wątróbkę

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy, Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

Re: A może wątek kulinarny IX

DESER RABARBAROWY 80 dag rabarbaru, 20 dag cukru, 1 kg truskawek, 20 listków melisy, Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki

Re: A może wątek kulinarny IX

CIASTO STRACCIATELLA Z CZEREŚNIAMI 4 jajka, 21 dag cukru, szczypta soli, 19 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 850 ml mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 20 dag śmietany

Re: Firmowa Wigilia-szukam pomysłu na danie

Łosoś w cieście francuskim z pieczarkami.Dwie rolki ciasta francuskiego, ok.30 - 40 dag surowego fileta z łososia, ok,20 dag pieczarek.Pieczarki podduszasz na maśle, rozkładasz rolki ciasta, kładziesz pieczarki, trochę sera i paski łososia, zaklejasz, pieczesz.Następnego dnia kroisz na kawałki.

20 dag miodu???

20 dag miodu-ile to będzie łyżek (takich do zupy) lub ile wyjdzie na szklankę? POzdrawiam! bajeczka04

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

PIKANTNE GOFRY ZIEMNIACZANE 18 dag ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, 1 i ? szklanki mleka, 20 dag mąki, 2 jaja, 2 dag drożdży, szczypta cukryu, 2 łyżki oleju, ? łyżeczka soli, Ziemniaki zmiksuj ze szklanką mleka. W pozostałym mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka

Re: A może wątek kulinarny IX

PIKANTNE GOFRY ZIEMNIACZANE 18 dag ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, 1 i ? szklanki mleka, 20 dag mąki, 2 jaja, 2 dag drożdży, szczypta cukryu, 2 łyżki oleju, ? łyżeczka soli, Ziemniaki zmiksuj ze szklanką mleka. W pozostałym mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka

Re: 20 dag miodu???

20 dag miodu to około 140 ml. Zakładając, że szklanka ma 200 ml, to 140 ml odpowiada trochę mniej niż 3/4 objętości.

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

Płaska łyżka stołowa zawiera ok. 10g = 1dag mąki, cukru i innych kuchennych substancji sypkich. Więc 20dag = 20 łyżek.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BUDYŃ (KREM) MALINOWY 20 dag malin, (po sezonie mogą być mrożone), 1/2 l mleka, 1 jajo, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 15 dag masła, Do mleka wbić żółtko i cale jaja, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagotować na małym ogniu aby masa się nie przypaliła. Maliny opłukać

Re: A może wątek kulinarny IX

BUDYŃ (KREM) MALINOWY 20 dag malin, (po sezonie mogą być mrożone), 1/2 l mleka, 1 jajo, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 15 dag mąki, 15 dag masła, Do mleka wbić żółtko i cale jaja, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagotować na małym ogniu aby masa się nie przypaliła. Maliny opłukać

Re: Zaproszenie na drinka

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: A może wątek kulinarny IX

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z PORZECZKAMI 10 dag czarnych porzeczek, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki, 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania, 4 cienkie duże naleśniki, 20+4 truskawki, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki , olej do smażenia, kilka

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: A może wątek kulinarny IX

NALEWKA MANDARYNKOWA 5 dag ususzonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu (96%) Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do

Re: Mojezakupy.net opinie?

Dałam się wykiwać jak małe dziecko ,wysłałam im ponad 1200 PLN 20.12.2016r Naiwnie nie przeczytałam nic na temat ich działalności (bo zegarka mi się zachciało) Niestety na dzień dzisiejszy kontakt z nimi jest niemożliwy więc jutro zgłaszam sprawę na policję. Daga

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI 20 dag masła 16 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag truskawek Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

jesli nie ma to pewnie pójdzie kupić a przy okazji i wagę do ważenia 20 dag mąki. -- Nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle.

prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag maki???

hej dziewczyny sorry za glupie pytanie, nie ma zadnej miarki w domu, napiszcie prosze ile to dokladnie 20 dag mąki, w czym to odmierzyc????

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KREM CZEKOLADOWY 20 dag migdałów, 20 dag cukru, sok z 1 cytryny, 2 łyżki śmietanki Wszystkie składniki wymieszać razem na puszystą masę

Re: A może wątek kulinarny IX

RABARBAROWY PLACEK Z BEZĄ 5 łodyg rabarbaru , 2 łyżki cukr;Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, sól; Beza: 3 białka, 6 łyżek cukru Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

RABARBAROWY PLACEK Z BEZĄ 5 łodyg rabarbaru , 2 łyżki cukr;Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, sól; Beza: 3 białka, 6 łyżek cukru Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i

Re: prosze szybko o odp.-jak odmierzyc 20 dag mak

soulshunter napisał: > z tego co sie orientuje to kostka masla wazy 20 dag niekoniecznie, osełka waży 300 ;) ale i tak trzeba by mieć coś w rodzaju wagi (deskę i stabilizator?), bo waga to jedno, ale objętość to drugie. -- Life's a journey, not a destination.

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SAŁATKA OWOCOWA DLA DOROSŁYCH 1 duże jabłko, 2 kiwi, 1 melon galia (pomarańczowy), 20 dag truskawek, sok z cytryny, 1 kieliszek rumu Wszystkie owoce myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. dodajemy kieliszek rumu. Odstawiamy na 15 minut w bardzo chłodne

Re: A może wątek kulinarny IX

SAŁATKA OWOCOWA DLA DOROSŁYCH 1 duże jabłko, 2 kiwi, 1 melon galia (pomarańczowy), 20 dag truskawek, sok z cytryny, 1 kieliszek rumu Wszystkie owoce myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. dodajemy kieliszek rumu. Odstawiamy na 15 minut w bardzo chłodne

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

SOS GRZYBOWY 20 dag pieczarek, mąką, woda, sól, pieprz, cebula, 1 ząbek czosnku, przyprawa do grzybów, masło, optymalnie śmietana Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy ze skórki również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do grzybów. Pieczarki smażymy na

Re: I znowu nadszedł czas na grzyby:)

ZUPAGRZYBOWA 1 mała pierś z kurczaka, 20 dag pieczarek, 1 marchew, 1 pietruszka, sól, pieprz, sól, pieprz do smaku, masło, cebula, odrobina czosnku, optymalnie magi, makaron Pieczarki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze cząstki. Przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i cebuli

Re: starcook

Placek drożdżowy z owocami Składniki: mąka pszenna typu 450 70 dag, masło 20 dag, żółtka 6 szt, cukier kryształ 20 dag, mleko 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki, drożdże piekarskie świeże 10 dag, owoce świeże 1/2 kg, margaryna mleczna (do kruszonki) 1/2 kg, cukier waniliowy (do kruszonki) 15 dag

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SAŁATKA OWOCOWA 1 jabłko, 1 mały zielony melon, 1/2 pomarańczowego melona (galia lub miodowy), 2 kiwi, 1 banan, 20 dag truskawek, sok z cytryny, brązowy cukier Wszystkie owoce myjemy. Jabłko, melony kroimy w drobną kostkę. Kiwi i banana w półplasterki. Truskawki dzielimy na mniejsze cząstki

Re: A może wątek kulinarny IX

SAŁATKA OWOCOWA 1 jabłko, 1 mały zielony melon, 1/2 pomarańczowego melona (galia lub miodowy), 2 kiwi, 1 banan, 20 dag truskawek, sok z cytryny, brązowy cukier Wszystkie owoce myjemy. Jabłko, melony kroimy w drobną kostkę. Kiwi i banana w półplasterki. Truskawki dzielimy na mniejsze cząstki

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

NALEWKA WIŚNIOWA 1 kg wiśni, 20 dag cukru, 10 dag mocno wędzonych śliwek, 1 l czystego 70% alkoholu, 2 goździki, szczypta cynamonu Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

NALEWKA WIŚNIOWA 1 kg wiśni, 20 dag cukru, 10 dag mocno wędzonych śliwek, 1 l czystego 70% alkoholu, 2 goździki, szczypta cynamonu Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA WIŚNIOWA 1 kg wiśni, 20 dag cukru, 10 dag mocno wędzonych śliwek, 1 l czystego 70% alkoholu, 2 goździki, szczypta cynamonu Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od

Re: A może wątek kulinarny IX

NALEWKA WIŚNIOWA 1 kg wiśni, 20 dag cukru, 10 dag mocno wędzonych śliwek, 1 l czystego 70% alkoholu, 2 goździki, szczypta cynamonu Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od

Re: A może wątek kulinarny IX

SOS GRZYBOWY 20 dag pieczarek, mąką, woda, sól, pieprz, cebula, 1 ząbek czosnku, przyprawa do grzybów, masło, optymalnie śmietana Pieczarki czyszczamy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy ze skórki również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do grzybów. Pieczarki smażymy na

Re: A może wątek kulinarny IX

ZUPAGRZYBOWA 1 mała pierś z kurczaka, 20 dag pieczarek, 1 marchew, 1 pietruszka, sól, pieprz, sól, pieprz do smaku, masło, cebula, odrobina czosnku, optymalnie magi, makaron Pieczarki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze cząstki. Przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i cebuli

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWA 4 kromki białego chleba, może też być tostowy, 5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik) 30 dag truskawek Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWA 4 kromki białego chleba, może też być tostowy, 5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik) 30 dag truskawek Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep

Re: A może wątek kulinarny IX

ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWA 4 kromki białego chleba, może też być tostowy, 5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik) 30 dag truskawek Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

kuchnia-polska.net/przeliczacz.php Tu sobie możesz poprzeliczać:) -- Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców Serwis komputerowy

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Jesli natluscisz szklanke w srodku bezwonnym olejem przed wlaniem miodu, miod wyplynie z niej calkowicie i nie bedziesz musiala jej plukac. -- good girl

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

Momas...widzisz slepota ze mnie, ja odczytalam 20gram;-) A co do odmierzenia miodu, to przeciez prosto jesli potrzebujesz 1/5. Miod na pewno masz w sloiku, wiec nie widze problemu z odmierzeniem.

Re: dziekuje pieknie za pomysly:)

Koreczki z pomarańczy Po 20 dag pieczonego schabu i pieczonego pasztetu, 1 dojrzała pomarańcza ? w kawałkach na jeden kęs, pomidorki koktajlowe ? w połówkach ? nabijać na wykałaczki wędliny, pomarańczę i pomidorek; licie sałaty do wyłożenia półmisku. -- Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

ja ważę szklankę ,dolewam miód ,odejmuję wagę szklanki i jest a gdy miód jest gęsty ,wstawiam szklankę do gorącej wody po zużyciu miodu ,dolewam herbatę/kawę do szklanki ,żeby nie zmarnować ani kropelki, bo mam dobry miód -- Bożena Kobieta to nie płeć, to zawód.

Re: Zaproszenie na drinka

NALEWKA Z ORZECHÓW WŁOSKICH 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich, 0,5 l spirytusu 96% , 20 dag cukru 0,5 l wody Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

NALEWKA Z ORZECHÓW WŁOSKICH 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich, 0,5 l spirytusu 96% , 20 dag cukru 0,5 l wody Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

NALEWKA Z ORZECHÓW WŁOSKICH 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich, 0,5 l spirytusu 96% , 20 dag cukru 0,5 l wody Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem

Re: A może wątek kulinarny IX

NALEWKA Z ORZECHÓW WŁOSKICH 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich, 0,5 l spirytusu 96% , 20 dag cukru 0,5 l wody Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: kto mi zinterpretuje sen?

Podzieliłabym się, bo dzisiaj m miał kupić 20 dag, a kupił 2 kg :D

Re: jak odmierzyc 20 dag miodu??

objaśnienia co do procedury znajdziesz tutaj: www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_10_08.asp#59 (rys. 292). W ten sposób otrzymasz 6 porcji kaczki piżmówki, po dwadzieścia (20) deko każda. W naczyniach przewiercić otwory świderkiem nr 8 i przetkać przez nie gumowy wężyk. Uszczelnić pakułami i kitem

Re: Kruche za kruche

Ja mam od lat sprawdzone ciasto, o proporcjach łatwych do zapamiętania 30-20-10-2. 30 dag mąki, 20 dag tłuszczu, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka. Idealnie kruche, rozpływa się w ustach. Dorciu, kruchemu ciastu jajka szkodzą w tym sensie, że szkodzi białko, które sprawia, że ciasto staje się twarde i

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU 1 puszka ananasa w plasterkach, 20 dag masła, sól, 1 cukier waniliowy, 30 dag+2 łyżki cukru, 5 jajek, 37,5 dag mąki, 2,5 dag kakao, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 7,5 dag wiórków kokosowych, 40 dag śmietany kremówki, 40 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 kiwi

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

TARTA Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI 20 dag mąki, 12 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 jajko Krem: tabliczka gorzkiej czekolady, 4 jajka, 10 dag cukru, 5 dag mąki, szczypta proszku do pieczenia; Dodatkowo: 7 niedużych twardych gruszek, 10 dag cukru, sok z cytryny, 5 dag blanszowanych migdałów Z podanych

Pomysły na Bydgoszcz - 20 - DAG

DAG jest szansą na przyciągnięcie do Bydgoszczy wielu turystów i pasjonatów militariów. Wystarczy zaobserwować jakie tłumy pielgrzymują do Wilczego Szańca czy Międzyrzeckiego Wału Umocnionego. Taka atrakcja jest w stanie ściągnąć turystów nawet z zagranicy, którzy przyjeżdżaliby tu specjalnie do

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIASTECZKO Z GALARETKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 1 opakowanie herbatników typu be-be, 1 czerwona galaretka, 20 dag truskawek, cukier, bita śmietana do ozdoby Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy. Część odkładamy na mus. Resztę

Re: A może wątek kulinarny IX

CIASTECZKO Z GALARETKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 1 opakowanie herbatników typu be-be, 1 czerwona galaretka, 20 dag truskawek, cukier, bita śmietana do ozdoby Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy. Część odkładamy na mus. Resztę

Re: A może wątek kulinarny IX

CIASTECZKO Z GALARETKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM 1 opakowanie herbatników typu be-be, 1 czerwona galaretka, 20 dag truskawek, cukier, bita śmietana do ozdoby Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy. Część odkładamy na mus. Resztę

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIASTKA Z JABŁKAMI NA GORĄCO 35 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1 żółtko, sól, 5 dag drożdży, 1/2 łyżki cukru, 50 dag winnych jabłek oczyszczonych z gniazd nasiennych, cukier puder Jabłka pokroić na ćwiartki. Przesiać mąkę, posiekać ją z masłem, drożdżami i roztartym

Re: Ile porcji mięsa przygotowujecie na obiad?

Tak, wiem, dlatego się specjalnie nie przejmuję, bo wiem, że i tak zawsze jest wina matki, cokolwiek by się nie robiło. Zdrowo gotować nie zamierzam, zamiast 20 dag mięsa w panierce czy sosie to by zeżarli po 60 dag pieczonego bez tłuszczu, marudziliby, że suche i nażarli się kiełbasy z chlebem na

Re: starcook

Babka piaskowa Składniki: 8 jaj, masło (82% tłuszczu) 25 dag, mleko (3,2% tłuszczu) 2/3 szklanki, cukier kryształ 35 dag, mąka pszenna typu 450 50 dag, proszek do pieczenia 1,5 szt, cukier waniliowy 1 szt Sprzęt: brytfanna Temperatura: 175°C Czas: 20-25 minut Czynności: Żółtka oddzielić od białek

Re: bez czego nie ma zycia?

Służę. 1/2 kg mąki 300 ml mleka 7łyżeczek cukru 10 dag masła 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki drożdży Podgrzewasz mleko, masło i cukier aż do rozpuszczenia i czekasz,aż przestygnie W tak zwanym międzyczasie przygotowujesz rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru i wody, aby urosły. Wiadomo o co

Re: Przepisy na sprawdzone ciasto świąteczne :)

Znalazłem bardzo dobry przepis na mazurka na wielkanoc, warto spróbować. CIASTO KRUCHE 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru (1 szklanka) 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko 1 cukier waniliowy KAJMAK 1 puszka skondensowanego mleka bakalie Przepis na ciasto kruche: Posiekać

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

BABECZKI ŚMIETANKOWE 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko, Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić kruche ciasto. Pozostawić na 1/2 godziny przykryte serwetką. Następnie rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. Babeczki napełnić kremem śmietankowym i przykryć warstwą

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

BABECZKI ŚMIETANKOWE 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko, Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić kruche ciasto. Pozostawić na 1/2 godziny przykryte serwetką. Następnie rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. Babeczki napełnić kremem śmietankowym i przykryć warstwą

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

Dzięki za objaśnienia. Chyba zastosuję do wszystkich składników podwójne porcje, bo coś mało mi tej mąki na średnią tortownicę. Nie lubię "naleśnikowych" placków.

Re: Ile to jest 20 dag mąki?

Zależy od szklaniki, niestety. Sporo ma 200 g. -- Mops i kot img443.imageshack.us/my.php?image=znudzonyfh5.jpg

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

PLACEK BANANOWO - WINOGRONOWY 20 dag mąki, 12 dag cukru, 2 jajka, 2 banany, 5 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 20 dag różowych winogron, szczypta soli Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

KOMPOT Z SUSZU 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych), po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig, 5 dag suszonych gruszek, pomarańcza, cytryna, kawałek kory cynamonu, 5 goździków miód Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3?4 godziny. Pomarańczę i cytrynę

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

SERNIK MARCEPANOWY Z BAKALIAMI 12, 5 dag masła lub margaryny, 7,5 dag cukru, 20 dag mąki, 1 jajko, 10 dag masy marcepanowej, 7,5 ag migdałów, 7,5 dag pistacji, na masę serową: 4 jajka, 12, 5 masła lub margaryny, 17,5 dag cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 75 dag mielonego twarogu, 3 dag kaszy

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

CIASTO JOGURTOWE 100 ml oleju, 2 jajka, 12,5 dag cukru, 17 dag mąki, 1 łyżeczka sody, 125 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka kakao, 35 dag winogron, 3 dag siekanych migdałów, szczypta soli Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzyj z cukrem na puch ciągle ucierając dodaj mąkę

Wielkość porcji

Trochę a propos pracochłonności świąt, ale nie tylko. Czasem oglądam na interii lub gdzie indziej tematy kulinarne, są pokazane zdjęcia gotowego dana i na talerzu porcyjka jak dla dwulatka - kawałek mięska, trochę zieleniny, łyżeczka ryżu i wszystko. Na ryżu w torebkach napisane, że 10 dag to dwie

Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

ŚNIEGOWE KULE KROK PO KROKU 20 dag mąki, 4 łyżki margaryny, 3 jaja, 1 szklanka wody, szczypta soli, 20 dag margaryny do smażenia, cukier puder do posypania -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Leczo w bułce - wersja przenośna

Leczo w bułce - wersja przenośna

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - 20 dag

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Regulamin